Armando Iannuccis film ”Death of Stalin” roade inte ryska myndigheter Foto: Armando Iannucci

Regissören om satirfilmen som förbjöds i Ryssland: ”det ordnar sig nog”

Publicerad

Den garanterat mest galna politiska underhållningen i vinter är The Death of Stalin. En film som utspelar sig dagarna före och efter den sovjetiske ledarens död och i maktspelet det utlöser. Skildrat med stora, överdrivna gester, med en stjärnspäckad och tonsäker ensemble har regissören Armando Iannucci skapat ett verk som fått lysanade recensioner och förbjudits i Ryssland.

– Det gjorde filmen mer känd i Ryssland men som PR-kampanj är det ju värdelöst om ingen kan se filmen. Fast det ordnar sig nog till slut, säger Armando Iannucci:

– Även om tillståndet drogs in i sista stund så antyder det att det finns tillräckligt många där som gillar den. De kanske är nervösa inför valet. Men förhoppningsvis kommer filmen att visas.

Fäbless för stormaktspolitik

Den skotske komikern Armando Iannucci har en fäbless för stormaktspolitik. Han har bland annat gjort tv-serien Veep. Nu blickar han bakåt. ”Death of Stalin”, kritiserad från ryskt håll, är en fullblodssatir som bygger på verkliga händelser dagarna runt diktatorns död.

– Vi försöker så långt det går att skildra vad som hände. För det är nog det mest skrämmande, absurda, komiska, och kanske rentav mest farsartade – att det är sant:

– Jag ville visa att hur farsartat och dråpligtpolitikerna än uppför sig så är konsekvenserna av deras handlingar verkliga och tragiska för vanligt folk. Så det är inte komedi, utan allvar, säger Iannucci.

”Demokrati ska tillåta åsikter”

Politisk satir är hans grej. En regissör som gärna kommenterar vardagspolitiken här i väst men som nu oroas över de liberala demokratiernas tillstånd. 

– Man är inte beredd att diskutera politik eller prata med folk av en annan åsikt. Man drar sig hellre undan, blockerar dem eller slutar följa dem, resonerar han:

– Det finns en fara i att fördöma den som är av en annan åsikt. Det är lika illa som den diktator som fängslar nån som är av en annan åsikt. Demokrati ska ju tillåta olika åsikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer