Bertrand Tavernier har gått bort. Arkivbild. Foto: Alvaro Barrientos/AP-TT

Regissören Bertrand Tavernier är död

Uppdaterad
Publicerad

Den franske filmregissören, filmkritikern och manusförfattaren Bertrand Tavernier har gått bort, 79 år gammal. Det meddelar filmorganisationen l’Institut lumière, som Tavernier har lett sedan 1982, skriver Le Monde.

Tavernier fick sitt genombrott 1974 med Urmakaren i Saint-Paul, då han också inledde ett långt samarbete med skådespelaren Philippe Noiret. För den filmen tilldelades han det franska Louis Delluc-priset och fick en silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin. Han är också känd för det Oscarsnominerade musikdramat Kring midnatt, som är en skildring av en jazzmusiker i 1950-talets Paris.

Sammanlagt har Tavernier nominerats till ett hundratal internationella filmpriser.

Kända filmer

Bertrand Tavernier har gjort flera politiska filmer som Allt börjar i dag, om en gammal gruvstad i norra Frankrike, men också mer poetiska verk, som En veckas semester om en lärare som tvivlar på sin lärarroll och En söndag på landet om den gamle målaren Ladmiral. Festen kan börja och Solförmörkelsen är andra kända filmer.

Tavernier lämnar två barn efter sig, Nils Tavernier som också är regissör och författaren Tiffany Tavernier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.