Regissören Pernille Fischer Christensen och skådespelaren Alba August, aktuella med filmen Unga Astrid. Foto: Erik Simander/TT

Regissören om Astrid Lindgren: Det är viktigt att berätta kvinnors historia

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Lindgren är känd som en av världens största barnboksförfattare, men hennes privatliv var stormigt. På fredag är det premiärdags för spelfilmen Unga Astrid som handlar om författarens tidiga förälskelse i en äldre gift man – och den utomäktenskapliga sonen hon födde i Köpenhamn. Kulturnyheterna har träffat både regissören Pernille Fischer Christensen och skådespelaren Alba August som spelar den unga Astrid.

Biografiska skildringar om stora svenska personligheter vimlar det om idag, och medan en nyfiken allmänhet skyndar till biosalongerna markerar anhöriga ofta avstånd till verken. Detta gäller även för Astrid Lindgrens dotter, Karin Nyman, som har ifrågasatt filmen. Regissören Pernille Fischer Christensen säger:

– Det är så enormt mycket i kvinnors historia som är belagt med skam. Det är så viktigt att vi kvinnor berättar kvinnors historia, säger hon till Kulturnyheterna.

Se hela intervjun med Pernille Fischer Christensen och Alba August i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.