Producent Fredrik Lange och regissör Carl Javér har nominerats till Nordiska rådets filmpirs för dokumentären Rekonstruktion Utøya. Foto: SVT

Rekonstruktion Utøya nomineras till Nordiska rådets filmpris

Uppdaterad
Publicerad

Carl Javérs dokumentär om terrordådet på Utøya kan vinna Nordiska rådets filmpris 2019. Det avslöjades under tisdagen på filmfestivalen i norska Haugesund.

– Det känns fantastiskt och överraskande att de väljer en dokumentärfilm, säger Carl Javér till Kulturnyheterna.

Nordiska rådets filmpris nominerar varje år fem filmer – en från varje nordiskt land. Rekonstruktion Utøya är Sveriges nominerade bidrag 2019. Dokumentären skapades tillsammans med överlevare från Utøya, och enligt regissören Carl Javér är priset inte bara en ära för honom och filmen utan även för ”alla som var med i tillblivelsen av denna känsliga film som krävde allt av oss i form av engagemang, lyhördhet och mod”.

Tuva Novotny också nominerad

– Jag tänker speciellt på de unga överlevarna från terrorattacken på Utøya 2011. Rakel, Mohammed, Jenny och Torje som i filmen vågade gå tillbaka till den dagen och återskapa det de mindes för att vi som publik skulle kunna ta del av och förstå något mer om den terror som just nu drabbar oss i Norden och övriga världen, säger regissören Carl Javér i ett pressmeddelande.

Övriga nominerade är norska spelfilmen Blind Spot som är svenska Tuva Novotnys regidebut, finska Aurora av Miia Tervo, isländska A white white day och danska Hjärter Dam av May el-Toukhy med Trine Dyrholm i huvudrollen.

Fem olika priser delas ut

Vinnaren utses den 29 oktober i Stockholm då även Nordiska rådets övriga priser inom musik, miljö, litteratur och barn- och ungdomslitteratur delas ut. Vinnaren av Nordiska rådets filmpris tilldelas 350 000 danska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.