Petter Stordalen slår rekord – dyraste förlagsaffären i norden. Foto: TT

Rekordaffär när Bonnier köper upp Stordalens bokförlag

Uppdaterad
Publicerad

Den norska entreprenören Petter Stordalen är en av Strawberry Publishings grundare. Nu köper Bonnier Books upp 70 procent av bokförlaget – enligt norska tidningen Verdens Gang det dyraste förlagsköpet i nordens historia.

Tidigare i år köpte Bonnier Books upp Strawberry Publishings svenska och danska verksamhet. Nu utvidgas affären när den svenska förlagsjätten Bonnier Books tar över 70 procent av förlaget i Norge. 

Stordalen medgrundare

Strawberry Publishing grundades för tre år sedan i Norge, bland annat av entreprenören Petter Stordalen.

I ett pressmeddelande kommenterar han affären.

– Bokbranschen är mitt i stora omvälvningar, och om vi ska fortsätta vara snabba och offensiva och samtidigt utrusta oss digitalt måste vi stärka förlaget både ekonomiskt och strukturellt, skriver Stordalen. 

”Handlar om kulturellt kapital”

Strawberry Publishings vd Alexander Even Henriksen  säger att Bonniers, förutom ekonomi, kan bidra med kulturellt kapital, då de har lång erfarenhet av att ge ut stora författare som August Strindberg och Selma Lagerlöf.

– Vi behövde inte sälja i våras och inte nu heller, men dialogen med Bonnier har varit väldigt bra. De var så intresserade och kändes som ansvariga ägare. Det var helt rätt och vi är fruktansvärt glada, säger vd:n som menar att det delvis handlar om utökade ekonomiska förutsättningar men allra mest om kulturellt kapital.

Petter Stordalen fortsatt delägare

Petter Stordalen kommer i fortsättningen äga 30 procent av förlaget tillsammans med de övriga grundarna.

– Han har bidragit med mycket passion och energi i uppbyggnaden av Strawberry Publishing. Det har inte proportionellt med värdet i pengar och det säger en del om Petter Stordalen. Han går in i det han engagerar sig i med enormt intresse och han har varit mycket tydlig med att fortsätta vara med på resan, säger Alexander Even Henriksen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer