EU beslutar om rekordböter för Facebook-ägaren Meta Platforms. Foto: Godofredo A. Vásquez/TT

Rekordböter för Meta – nära 14 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks ägare, Meta Platforms tilldelas EU-böter på 1,2 miljarder euro, motsvarande nästan 14 miljarder kronor. Bolaget ska ha fört över användardata till USA från konton som tillhör ägare i EU-länder.

Bötesbeloppet är på rekordnivå och överstiger den tidigare rekordsumman på 746 miljoner euro som nätjätten Amazon tidigare tilldelats.

Meta får nu fem månader på sig att avsluta all överföring av personlig data till USA och sex månaders respit gällande bland annat lagring i USA av data ursprungligen från EU-håll.

Meta skriver i en kommentar att man anser beslutet ”orättvist” och att företaget avser överklaga beslutet då det riskerar att ”dela upp internet i nationella och regionala avdelningar”.

Det är inte första gången Meta döms till böter. 2022 dömdes företaget att betala närmre 2,9 miljarder kronor i böter av irländska dataskyddsmyndigheten. Det efter att uppgifter från över en halv miljon användare läckt ut på en datahackares webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.