AP-journalisten Thein Zaw, efter att ha frigivits från fängelse i Myanmar tidigare i år, där han satt efter att ha bevakat en protest. Foto: AP/TT

Rekordmånga journalister har fängslats i år

Uppdaterad
Publicerad

488 journalister sitter fängslade runtom i världen på grund av sitt yrke, det visar Reportrar utan gränsers årliga rapport om övergrepp mot journalister. Det är det högsta antalet sedan de började mäta 1995.

Jämfört med förra året har det totala antalet fängslade journalister ökat med 20 procent och enligt organisationen beror den kraftiga ökningen framför allt på utvecklingen i tre länder. Myanmar, där militärjuntan tog makten med våld den 1 februari, Belarus, där övergreppen ökade efter det omtvistade valet av president Aleksandr Lukasjenko i augusti 2020, samt Kina, då fler journalister fängslats i Hongkong sedan den nationella säkerhetslagen infördes där 2020.

Rapporten visar också att 65 journalister har kidnappats eller tagits om gisslan i år, och antalet kvinnliga journalister som sitter fängslade är högre någonsin, totalt 60 stycken.

Antalet journalister som dödades var däremot lägre än på flera år: 46 personer hittills i år. Det tros bero på att många konflikter i framför allt Mellanöstern stabiliserats något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.