På Svenska Institutet i Paris pågår just nu en stor utställning om svenskt mode. Foto: Ulrika Bergsten/SVT

Rekordstor modeutställning – i modets huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska modet är inte bara funktionellt och praktiskt, hävdar Svenska institutet i Paris, som nu inviger den största svenska utställningen någonsin om svenskt mode i modets huvudstad – mitt under brinnande mode vecka.

När SVT kommer till institutet, som ligger i centrala Paris i stadsdelen Marais, så är det flera timmar kvar till utställningen ska invigas. Men redan har horder av nyfikna parisare strömmat till för att få en glimt av de svenska modeundret.

Michael Elmenbeck är kreatör och en av initiativtagarna bakom utställningen ”Swedish Fashion Goes Paris”, och han hoppas på att kunna ge en motbild till det svenska designen som redan finns etablerad i Paris.

– De här plaggen vi visar här är mer konstnärliga och hantverksskickliga och bärs normalt inte av en arbetande kvinna eller man mitt i karriären, säger han.

Utställningen visar 20 plagg som i sig är konstverk men som också kan bäras som klänningar. Till exempel bär sångerskan Björk en av klänningarna på scen, och förmodligen lämpar de sig bättre för Lady Gaga än för den dagishämtande mamman, säger Michael Elmenbeck.

Burfitt: Svårt att sammanfatta oss

Utställningen kommer att pågå i flera veckor, och inrymmer också en DIY-atelje (”Do it yourself”) under ledning av kända svenska kreatörer. Varje vecka har man olika teman.

Första veckan håller modeillustratören Lovisa Burfitt i skapandet.

Hon tycker att det är svårt att beskriva den svenska designen i några enkla ord.

– Men visst finns det kanske något som sammanfattar oss, kanske är vi lite tillbakadragna och arbetar med samma material och samma svenska teman, säger hon dröjande, och lägger till att det är svårt att prata om något som man själv är del av.

– Men det är sant vi är ansedda som exotiska och många tycker det är lite spännande med den svenska estetiken, säger hon och nickar mot de besökare som strömmar till ateljén redan timmarna innan den offentliga invigningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.