Internationella Reportrar utan gränser under en demonstration i Paris för iranska journalisters rättigheter. Mannens sår är ej riktiga. Foto: Scanpix

Migrationsverket pressas om journalister

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket saknar kunskap om hoten journalister runt om i världen utstår. Det anser Reportrar utan gränsers generalsekreterare som kommit till Sverige.

Sedan slutet av 2011 har 15 journalister som sökt asyl i Sverige fått sina berättelser om situationen i hemlandet bekräftade av Reportrar utan gränser (RUG), PEN och andra liknande organisationer. Av dem har fyra beviljats uppehållstillstånd.

Blixtvisit i Sverige

RUG:s generalsekreterare Christophe Deloire befinner sig i Sverige och har träffat Migrationsverket för att informera om hot och våld mot journalister i länder som Iran, Afghanistan och Etiopien. Länder där pressfrihet och yttrandefrihet inte råder.

”Många riskerar dödsstraff”

Enligt RUG har Migrationsverket bristfälliga kunskaper om att regimkritiska journalister många gånger riskerar dödsstraff.

– Det är viktigt att svenska myndigheter välkomnar asylsökande så att journalister i andra länder vågar ta risker och försvara friheten, säger Christophe Deloir till Kulturnyheterna.

Reporter i inslaget: Åsa Dickson

Foto och klippning: John Kassman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pressfrihet i världen

Mer i ämnet