I veckan har demonstrationer hållits i Turkiet i protest mot åtalet. Till höger människorättsaktivisten Şebnem Korur Fincancı när hon lämnar rättssalen under onsdagen. Foto: AFP/TT

Reportrar utan gränsers ordförande frias i Turkiet

Publicerad

Efter en tre år lång rättegång friades de tre turkiska tidningsmedarbetare som anklagats för terrorpropaganda i hemlandet under onsdagen. Reportrar utan gränsers ordförande i Turkiet, Erol Önderoğlu, inväntar nu ännu en rättegång för terrorpropaganda i november.

Anklagelserna om terrorpropaganda kom i spåren av att Turkiets regering tvingat Özgür Gündem att lägga ner. Medan konflikten pågick turades 56 medarbetare på tidningen om att stå som chefredaktör en dag vardera, i syfte att försvåra juridiska påtryckningar mot redaktionen.

Av dessa åtalades människorättsaktivisten Şebnem Korur Fincancı, författaren Ahmet Nesin och chefredaktören Erol Önderoğlu för brott mot Turkiets stränga antiterrorlagar. Men på onsdagen frigavs de, uppger Reportar utan gränser i Sverige.

Inväntar nytt åtal

För Erol Önderoğlu väntar nu ännu ett åtal, i november. Även denna gång rör det sig om anklagelser om att ha spridit terrorpropaganda, efter att Önderoğlu i våras uttryckte stöd för en studentdemonstration där ett hundratal deltagare efteråt fängslades för terrorbrott.  

– Dagens frikännande fläckas tyvärr av det faktum att  Erol Önderoğlu måste återfinna sig i rätten om fyra månader, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i ett pressmeddelande.

– De fortsatta trakasserierna mot vår representant är djupt orättvisa. Vi fördömer dem i kraftiga ordalag, fortsätter han.

Pressfrihet i Turkiet

Visa

Sedan kuppförsöket i Turkiet 2016 har situationen för journalister dramatiskt försämrats i landet. Turkiet rankas idag på plats 157 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, och landet har flest fängslade journalister i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer