Foto: Aung Shine Oo/AP/TT

Reuters-journalister överklagar till Myanmars högsta domstol

Uppdaterad
Publicerad

Advokaterna till de två Reuters-journalister som i höstas dömdes till sju års fängelse i Myanmar lämnade under fredagen in ett överklagande till landets högsta domstol. De båda journalisterna har redan från början hävdat att de är oskyldiga och att de blivit utsatta för en komplott.

De två journalisterna, Wa Lone och Kyaw Soe Oo, arbetade med ett undersökande reportage om mordet på tio män och pojkar ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Rakhine-regionen i Myanmar, tidigare kallat Burma.

De både journalisterna greps i december 2017 anklagade för att ha tillskansat sig hemliga statliga dokument – och dömdes i september förra året till sju års fängelse.

Männen och pojkarna dödades i samband med ett militärt ingripande som, enligt FN, ledde till att 700 000 rohingyer tvingades på flykt till Bangladesh.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo har under hela rättsprocessen hävdat att de är oskyldiga och under fredagen skickade deras advokater in ett överklagande till Myanmars högsta domstol, skriver Reuters. I överklagandet ber de högsta domstolen i landet att se över de lägre instansernas domar och släppa journalisterna fria.

Genererat stor uppmärksamhet

Fallet med de fängslade journalisterna, som arbetade för nyhetsbyrån Reuters, har fått stor uppmärksamhet världen över, av så väl världsledare som människorättsorganisationer.

I samband med att domarna föll i september twittrade utrikesminister Margot Wallström att domen utgör ett ”hårt slag mot pressfriheten i Myanmar”.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat regeringen i Myanmar att benåda och släppa journalisterna.

Allt minskande pressfrihet

Human rights watch riktar i en nyligen publicerad rapport om pressfriheten i Myanmar skarp kritik mot landet och dess ledare Aung San Suu Kyi, rapporterar Reuters vidare. I rapporten beskriver organisationen bland annat hur klimatet för journalister i landet kommit att präglas av rädsla.

”Aung San Suu Kyis regering hade en reell möjlighet att avskaffa tidigare förtryckande lagar och andra verktyg som användes av den tidigare militärjuntan. Men istället har de använt dem mot fredliga kritiker och protesterande”, skriver organisationen i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.