Richard Herrey Foto: TT

Richard Herrey i blåsväder efter Twitter-åsikter

Uppdaterad
Publicerad

P4-profilen Richard Herrey uttrycker åsikter i politiska frågor – trots att public servicemedarbetere ska vara opartiska. Men han är nära gränsen för vad som inte är okej, enligt kanalens chef.

”Säga vad man vill men Löfven är som ett gammalt Åsa Romson-tuggummi under en riksdagsstol. Sitter kvar länge o svårt att få bort.”

Så skrev radioprogramledaren och artisten Richard Herrey på Twitter den 14 januari.

Han leder programmet Vaken i P3 & P4, och omfattas därför, precis som alla andra public service-medarbetere av krav på opartiskhet.

Trots det återfinns bland annat följande tweets i hans flöde:

”Att staten vill kvotera hur alla ska ta hand om sina barn på bästa sätt är så absurt att det är obegripligt att frågan ens existerar.”

”Vem har bäst koll på ekonomin? Tänk efter noga när du lägger din röst. Vår fina välfärd är helt beroende av stark o växande ekonomi”

”Nu är det en Fredrik som går

och kanske nån fäller en tår

han gjort mycket bra

så han bör nog ha

ett stort tack för alla di år”

”Uttrycker mig i vissa sakfrågor”

Tweetsen skulle kunna tolkas som alltför politiskt laddade för att ligga inom ramen för Sveriges radios krav på opartiskthet, men Richard Herrey säger att han följer reglerna.

– Jag uttrycker mig i vissa sakfrågor, både till vänster och höger, men tar inte ställning för eller emot något särskilt parti.

Schlagerveteranen tycker att hans programledarroll kan tillåta den typen av åsiker.

– Jag gör ett musikprogram på deltid. Jag är inte politisk reporter eller nyhetsreporter. Det är att jämföra med att någon som leder Melodifestivalen inte skulle kunna uttrycka sig i en fråga. Jag uttrycker mig aldrig politiskt i radio, säger han.

Men är det okej att uttala sig i sakfrågor?

– Det finns instruktioner om att försöka hålla någon slags balans och att inte stötta ett visst parti. Det är framförallt känsligt i valtider. Innan valet förra året var jag borta från radion i en månad.

Du ser ingen motsättning mellan dina åsiker på twitter och din roll som programledare?

– Jag tycker att jag håller mig till en viss linje, men det beror på vem som synar. Ingenting är svart eller vitt. Om jag råkar uttrycka en åsikt som överrensstämmer med ett poltiskt partis åsiskt kan det bli, ”oj vad hemskt”. Särskilt om det inte överrensstämmer med den klagandes egna åsikt.

”Han trallar på kanten”

Lotta Mossberg, kanalchef på P4, ser dock inte lika lindrigt på Richard Herreys tweets, efter att ha läst dem.

– Det är inte bra för trovärdigheten när man jobbar med public service. Jag ska prata med honom och hans redaktionschef, som jobbar närmare honom, säger hon.

Är det här okej?

– Det är ett gränsfall. Det fanns någon av de här (tweetsen) som jag tyckte var lite olycklig. Det här med att vara opartisk trallar han lite på kanten med.

Att Richard Herrey leder ett underhållningsprogram, och inte jobbar som reporter spelar ingen roll, enligt Lotta Mossberg.

– De här reglerna gäller alla public service-medarbetare året om. Särskilt i valtider. Då var det någon twitter-historia som jag tyckte var lite väl, så vi lade om hans schema så att han inte jobbade den där månaden.

Lotta Mossberg säger att opartiskhet bland medarbetare genrellt inte är ett problem, och att hon kommer att kontakta Richard Herrey.

– Jag får ställa lite kontrollfrågor till honom, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.