Riksantikvarieämbetet till Visby

Publicerad

Riksantikvarieämbetet i Stockholm flyttas till Visby som kompensation för att försvaret drar ner där.

Det föreslår regeringens utredare Jan Bergqvist enligt SVT:s Kulturnyheter.

Ämbetet har i Stockholm 260 tjänster som alltså kan komma att flyttas till Gotland. Vissa delar av ämbetets verksamhet är redan i dag förlagda till olika platser utanför Stockholm.

Riksantikvarien Inger Liliequist: -En hög kvalitet i verksamheten kan inte garanteras vid en utlokalisering. Utredaren förstår inte hur vi arbetar.

22 myndigheter utreds
I samband med nedläggningarna inom försvaret har 22 myndigheter granskats för att eventuellt utlokaliseras till orter som kompensation förlorade jobb.

-Gotland är det säkert inte inget fel på alls, men jag tänker på vår egen personal och på den verksamhet vi bedriver. Gotland sköter alldeles utmärkt den kulturmiljö som finns på plats, vi ska se till hela landet, säger Inger Liliequist.

Oklart om kostnaderna
Vad flytten kommer att kosta är ännu inte klart, men enligt riksantikvarien ökar resekostnaderna för kontakter med myndigheter och andra aktörer ute i landet med 15 miljoner i samband med flytten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer