Per Dackenberg, revisionsdirektör på Riksrevisionen menar att det finns flera brister hos centralmuseer gällande säkerheten kring konstverk i samlingarna. Foto: TT/SVT

Riksrevisionen: Museernas säkerhetsarbete är inte tillräckligt bra

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en utredning som tillsattes i fjol av Riksrevisionen, och som nu blivit klar, riktas skarp kritik mot Sveriges centralmuseer. Museerna har inte ett tillräckligt bra säkerhetsarbete gällande konstverk som bevaras i samlingarna.

– Det finns en hel del brister, säger utredningens projektledare Per Dackenberg till Kulturnyheterna.

I utredningen Bevara samlingarna har Riksrevisionen granskat hur de olika museerna arbetar med säkerhetsfrågor rörande de föremål som landets 13 så kallade centralmuseer har i sina samlingar.

Nu kritiseras museernas brist på lämplig förvaring och deras arbete i hur man ska förebygga stöld och skadegörelser.

– Om vi inte kan bevara samlingarna på ett bra sätt så har vi ingenting att visa i framtiden, säger Per Dackenberg.

Flera brister

I utredningen framkommer flertalet brister. Bland annat att majoriteten av museerna har brist på lämplig förvaring av sina verk – och att de dessutom har svårt att förebygga att föremål förstörs.

– Det finns en hel del brister. Inte när det gäller säkerheten, utan vi har tittat på arbetet med säkerheten. Vi har sett väldigt mycket bra säkerhetsarbete – men också mycket brister. Det är en varierande kvalitet på centralmuseerna, säger Dackenberg.

Oordning i samlingarna

Vid ett av museerna uppvisas endast en fjärdedel av föremålen registrerade, samma museum känner bara till placeringen för 70 procent av sina föremål. Men flera museum uppvisar en bristande ordning på samlingarna då man inte registrerat föremål på ett tillförlitligt sätt under lång tid.

– Spårbarheten är jätteviktig, om man inte vet vad man har vet man inte vad som är stulet eller förkommet, eller skadat. Det kan ju vara i jättegott skick men stå på fel hylla, säger Dackenberg.

Riksrevisionen har kollat på det här tidigare, vilka åtgärder är det som fortfarande behöver göras?

– Det finns en brist på kunskap inför hur man ska göra stickprov. Det finns väldigt lite information om hur man ska göra, hur ofta och urvalets storlek. Vi talar om miljontals föremål egentligen, och det finns ingen som har tagit fram en metod.

”Mycket allvarligt”

Vidare framgår det av utredningen att bara ett museum har en plan för hur föremål i samlingarna ska hanteras vid händelse av allvarlig nödsituation – och det trots att alla statliga museer har en skyldighet att ha en restvärdesplan.

Hur allvarligt är det här?

– Det är naturligtvis allvarligt, annars skulle vi inte ha påtalat det. Det handlar inte bara om vårt kulturarv, det är en del av hela världens kulturarv.

Vad är ett centralmuseum?

Tretton museer har en särställning i landet då de är en del av ett statligt åtagande som har växt fram sedan slutet av 1700-talet. Dessa museer benämns centralmuseer och flera av dem omfattar två eller fler tidigare självständiga museer. Deras samlingar spänner över skilda ämnesområden, omfattar tusentals eller i flera fall miljontals föremål som samlats in över lång tid.

Följande museum ingår i Riksrevisionens granskning:

Moderna Museet

Nationalmuseum

Naturhistoriska

ArkDes

Försvarshistoriska- Armémuseum, Flygvapenmuseum

Statens historiska museum – Historiska museet, Hallwyllska, Livrustkammaren, Skokloster, Tumba bruksmuseum, Kungl. myntkabinettet

Statens maritima – Sjöhistoriska, Vasa, Marinmuseum i Karlskrona, Järnvägsmuseum i Gävle samt Transporthistoriska samlingar i Kjula och Arlanda

Världskulturmuseum – Etnografiska, Medelhavsmuseet, Östasiatiska, Världskulturmuseet i GöteborgStatens musikverk (Scenkonstmuseet)

Arbetets museum i Norrköping

Nordiska museet

Skansen

Tekniska museet

Källa: Riksrevisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.