Vid Historiska museet välkomnas Riksrevisionens granskning av säkerhetsarbetet kring konstverk och föremål i museisamlingarna. Foto: Anders Ahlgren/TT

Kritiken från Riksrevisionen välkomnas av Statens historiska museer

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen kritiserar landets statliga museer för bland annat bristande säkerhetsarbete. På de statliga historiska museerna uppskattas dock granskningen.

– Vi välkomnar detta. Den lägger fokus på en rad punkter som arbetat med under många år, säger Kent Andersson, chef på samlingsavdelningen för myndigheten Statens historiska museer till Kulturnyheterna.

På tisdagsmorgonen gick Riksrevisionen ut med resultatet av deras granskning som tillsattes förra året, gällande säkerheten kring konstverk och föremål i museers samlingar.

Man kom fram till att det finns brister gällande arbetet med säkerhet och att flera av de 13 granskade museerna inte hade ordentlig koll på vad som faktiskt finns i samlingarna.

– Vi är en av dem som varit med i granskningen och vi välkomnar detta. De har gjort ett bra jobb och lyfter bland annat att vi behöver ett resurstillskott för att till exempel kunna registrera samlingarna digitalt bakåt i tiden så att vi enklare kan dokumentera på en individnivå, säger Kent Andersson.

Omfattande samlingar

Enligt Andersson är det svårt att ha ett exakt öga på vad som finns i samlingarna eftersom dessa är både massiva och samtidigt varierar stort i innehåll och tidsperioder.

– Våra samlingar är oerhört omfattande med mer än 10 miljoner föremål. Vi har också en speciell ställning då vi måste ta in alla föremål från arkeologiska utgrävningar som inte andra kan ta emot, tiotusenals föremål kommer in varje år och vi kan inte styra den tillväxten.

Hur ofta inventerar man de samlingar som finns?

– Det är ett pågående arbete som görs rullande med olika rutiner. Dels har man ju stickprov, men där gör museum lite olika och vi har vårt sätt. Jag tror att det skulle kunna vara bra med en övergripande metod, men det blir också svårt eftersom samlingar skiljer mycket åt. Det måste vara upp till de olika museerna att ta fram vad som bäst passar deras förutsättningar.

Hur har ni reagerat sedan stölden av begravningsregalierna?

– Det är alltid tragiskt när kulturarvsföremål försvinner på det här sättet, vi är alla delägare i de här föremålen och de är avsedda för alla och för framtiden så det är alltid en stor tragedi, säger Kent Andersson och fortsätter:

– Vi har ett tänk kring säkerhet som går igenom allting, det finns ju alltid genomtänkta strategier och många olika typer av skydd, men det är en tankeställare när sådant här sker naturligtvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.