Riksteaterns föreställning ”Främling” om Bert Karlssons karriär ställs in. Foto: Maja Suslin, Urban Jörén.

Riksteatern ställer in sin Bert Karlsson-föreställning

Uppdaterad
Publicerad

Med bara en dag kvar till premiären ställs uppsättningen av Riksteaterns ”Främling” in. Orsaken är enligt ett pressmeddelande att föreställningen inte lever upp till förväntningarna.

”Främling” skulle ha haft premiär i Skövde i morgon den 6 oktober för att sedan turnera runt om i Sverige. Nu blir det inte så. I dag meddelade Riksteatern att den musikaliska föreställningen som skulle skildra Bert Karlssons väg ”från väg från dansbandskung till asylkung” ställs in.

– Jag måste tyvärr konstatera att föreställningen ”Främling” inte har nått det slutresultat vi hoppats på. Vi på Riksteatern har därför, i samråd med regissören, fattat beslutet att ställa in premiären och den därpå följande turnén. Det är ett ovanligt beslut att fatta och vi har förstås jobbat in i det sista för att få föreställningen att fungera, därför har det naturligtvis varit ett både svårt och tråkigt beslut att ta, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern i pressmeddelandet.

Redan hunnit bli recenserad

För Kulturnyheterna utvecklar Lagerlöf hur han resonerat kring beslutet.

— Teater är väldigt komplext. Ibland sitter alla delarna ihop först i slutet och det är då man ser resultatet. Nu upplever jag att resultatet inte är det jag hade hoppats på och då fattade jag det här beslutet.

Med ett beslut så nära inpå premiären har ”Främling” också redan hunnit bli recenserad.

— Det kan man tycka är olyckligt. Men föreställningen skulle ha haft premiär i morgon och då jobbar vi fram till premiären. Vi har haft en pressvisning som har lett till recensioner, men det har inte påverkat beslutet i någon större utsträckning. Vi har inte ställt in den på grund av recensionerna.

”Aldrig varit med om något liknande”

Gertrud Larsson, manusförfattare till ”Främling”, och ensemblen fick beskedet om nedläggningen i förmiddags.

— Jag och ensemblen är chockad över beskedet. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger hon till Kulturnyheterna. Jag tycker det är ett fegt beslut. Teatern

Måns Lagerlöf säger att det har jobbats in i det sista för att föreställningen skulle leva upp till förväntningarna. Det är alltså inget som ni har varit medvetna om?

— Nej. Jag har ingenting med det här beslutet att göra över huvud taget. Jag delar inte ledningens uppfattning och tycker att det är ett fegt beslut. Teatern måste våga ta risker och spela en kontroversiell föreställning.

Ville väcka diskussion om svensk flyktingpolitik

Har ni i ensemblem fått någon mer konkret anledning till varför föreställningen ställs in?

— Jag har fått det besked som står i pressmeddelandet. Jag begriper ingenting ärligt talat. Det här är en väldigt viktig föreställning som förtjänar att spelas. Det är en samtidshistorisk föreställning som handlar om flyktingpolitik nu och då, som jag har valt att spegla genom Bert Karlsson eftersom han har varit väldigt involverad på olika sätt. Jag hade verkligen velat komma ut i landet och spela den. Pjäsen ville väcka en diskussion om hur vi ser på svensk flyktingpolitik.

Vad har du för förtroende för Riksteatern efter detta?

Ja … jag vet faktiskt inte vad jag ska säga. Jag är chockad efter dagens beslut, säger Gertrud Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.