Rineke Dijkstra årets Hasselbladsvinnare

Uppdaterad
Publicerad

Den holländska fotografen Rineke Dijkstra vinner årets Hasselbladspris, en av världens mest prestigefyllda utmärkelser för fotografer.

Kulturnyheterna möter pristagaren i Hasselbladsstiftelsens lokaler i Göteborg. Stämningen är spänd. Människorna runt omkring Dijkstra tisslar om att det kanske inte kan bli nån intervju, att hon inte trivs framför kameran, kanske kan vi bara ta bilder, och inte prata med henne?

Men när Rineke Dijkstra väl kommer framför kameran går det förstås hur bra som helst, hon visar sina känsliga porträtt, och berättar om hur hon går tillväga.

– Jag försöker få fram personens personlighet i bilden, men det som syns är ju hållningen, blicken, bakgrunden, allt som måste samverka för att det ska bli nåt, säger Dijkstra. Man kan ju ta många bilder, men det är inte alla som blir en Bild.

I gott sällskap

Listan över tidigare pristagare kan göra den störste stum; Sophie Calle, Nan Goldin, Cindy Sherman, Christer Strömholm, Robert Frank, Richard Avedon, Edouard Boubat, Irving Penn, Ansel Adams, Lennart Nilsson…

– Ja, det är ju en fantastisk ära att vara med i den gruppen, säger Dijkstra när hon tittar på listan.

Debuterade 1984

Årets pristagare har gett ut en rad böcker, och deltagit i utställningar över hela världen sedan debuten 1984. Hennes främsta motiv är barn och ungdomar. Ofta följer hon sina objekt under flera år, till exempel dom tre systrarna, med sju års åldersskillnad mellan sig, som hon fotograferade under sju år.

Eller det mesta kända verket, som fortfarande pågår, Almerisa. På en flyktingförläggning i Holland 1994 mötte hon den bosniska flickan Almerisa, och började en porträttserie av henne. En bild vartannat år, man får se hur den östeuropeiska flickan växer in i det holländska samhället, och så småningom får ett eget barn. I år är det dags för ett nytt porträtt.

Hon har också gjort videoverk, men tyngdpunkten är foton i storformat, tagit med en japansk 4x5 kamera, med blixt.

– Det viktigaste tycker jag är att det finns tillräckligt med utrymme i bilden för att du som tittar ska kunna skapa din egen historia, säger Rineke Dijkstra. Jag är ju inte i första hand ute efter dom här individernas historia, utan vill att bilderna ska säga något universellt om människan.

”En av de största”

– Rineke är en mästare på porträtt, en av dom största som finns i dag, säger Hasselbladsstiftelsens chefskurator Dragana Vujanovic Östlind. Det är fantastiskt att se hur hon jobbar för att få fram människors karaktärer, till exempel i min favorit, serien om Almerisa.

Hasselbladspriset är på en miljon kronor och delas ut den nionde oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.