Robert Aschberg: Kritiken är helt korrekt

Uppdaterad
Publicerad

Robert Aschberg håller med om kritiken mot gubbväldet på nystartade radiokanalen Radio 1 – och samtidigt glad över reklamen den ger.

– Det ger ju oss fler lyssnare, säger han till Kulturnyheterna.

Radio 1 började sändas i måndags men redan första dagen kom kritik mot de totalt mansdominerade radiotimmarna. Igår skrev Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård ett öppet brev där hon kritiserade kanalen för att strunta i kvinnor.

Idag, fredag, avslöjade kanalen sin senaste radioprofil:

– Nästa vecka börjar en ung tjej hos oss som heter Cissi Wallin – och hon är jävligt skarp. Jag hade henne med två timmar idag och jag fick hålla i hatten, säger Robert Aschberg.

Lina Thomsgård från Rättviseförmedlingen bjöds radiokanalens andra dag in för att sända två timmar radio. Men intresset för en fortsättning var sval från Radio 1:s sida. När kanalen presenterade sin nya värvning Adam Alsing rann det över för Lina Thomsgård:

”Jag har gjort vad jag kunnat och det är jag oändligt stolt över. Mer än så vill jag inte göra, hos er.” skriver hon i ett öppet brev adresserat till Christer Modig, Stefan Halvardsson, Uffe Kullberg – och Robert Aschberg.

Har du läst hennes inlägg?

– Jag visst har jag läst det, jag har också svarat henne i ett personligt mejl och fick ett mycket varmt personligt mejl tillbaka.

Men förstod du hennes kritik?

– Min gode vän kristdemokraten Gert Fylking är ju gubbsjuk, jag tycker till och med själv att det kan bli tröttsamt, säger Robert Aschberg.

Radio 1:s profiler består – förutom av nyförvärvet Cissi Wallin – endast av män.

– Det här med att kanalen bara har gubbar beror ju på att det här folk som kommer inifrån familjen – sådana som jobbar åt MTG-TV. Man börjar att ta det man har – först.

Aschberg har sin egen teori varför det är svårt att hitta tjejer till kanalen.

– Det har ofta dåligt självförtroende, massa gubbar som trycker ner dom. Då tycker jag att man ska lyfta dom lite under armarna och tvinga dom framåt.

– Sedan är det ju bra när sådana här diskussioner kommer upp – det riktar ju uppmärksamhet mot kanalen och vi får bra lyssnare. Men! problemet ska rättas till, avslutar Robert Aschberg.

Kulturnyheterna

Gubbdefintion

”Gubbe är från början dialektalt och betyder liten klump.”

Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.