• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Fortnite

Röda korset i samarbete med Fortnite

Uppdaterad
Publicerad

Röda korset är världens största humanitära organisation och arbetar bland annat med katastrofhjälp och med att sprida information om krigets lagar. Nu har internationella Röda korset ingått ett samarbete med företagen bakom det populära online-spelet Fortnite.

– Det är en unik möjlighet att nå väldigt många, väldigt unga som kanske inte nås av vår information som vi ger ut på traditionellt sätt, säger Cecilia Tengroth som är stabschef på Röda Korset i Stockholm

Fortnite är ett onlinespel som lanserades 2017. Handlingen utspelar sig på en öde ö och går i princip ut på att hitta vapen och andra hjälpmedel, för att sedan döda varandra eller undvika att bli dödad. Till sist återstår bara en spelare, som då är vinnaren.

Sjukvårdskit istället för vapen

Men nu har spelet fått ett nytt läge: Liferun. Där kan spelaren välja att rädda livet på sina motståndare istället för att ha ihjäl dem. Istället för vapen bär man ett sjukvårdskit och man tävlar genom att rädda civila, återuppbygga förstörd infrastruktur och distribuera nödhjälp så snabbt som möjligt. 

– Man har lagt till att man kan spela sjukvårdare eller humanitär personal och man samlar poäng genom att göra humanitärt arbete istället för att döda eller kriga som i de andra delarna av spelet, berättar Cecilia Tengroth. 

Hon menar att det ska vara kul att spela och ser inget problematiskt med att Fortnite i grunden fortfarande handlar om att skjuta och döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.