Röda korset prisar flyktingdokumentär

Publicerad

Utbildningsradions dokuserie om ensamkommande flyktingbarn belönades i dag med Röda korsets journalistpris.

I oktober förra året sände UR en dokumentär tv-serie om sju unga människor som hade lämnat sina hem och anlänt till Sverige helt ensamma. I ”Ensamkommande flyktingbarn” berättar de bland annat om sina minnen från flykten, mötet med Sverige och hoppet om ett bättre liv.

Nu prisas journalisterna bakom ”Ensamkommande flyktingbarn” av Röda korset, för att de (enligt motiveringen) skapade ”närhet som berör” och spred ”konkret och ny kunskap om ensamkommande ungdomars utsatthet”.

”En fin bekräftelse”

Sofia Eriksson och Mikaela Matar på UR får ett resestipendium på 25.000 kronor.

– Vi ville ge en röst till de tusentals ungdomar som bor i Sverige men som många bara har hört talas om i nyhetsrapporteringen, och då ofta i samband med något negativt, som att vissa kommuner inte vill ta emot ungdomarna. Priset är en fin bekräftelse på att vi lyckats, säger Mikaela Matar i ett uttalande.

Röda korsets journalistpris belönar journalistik som lyfte fram utsatta människor, händelser eller katastrofer som inte syntes i annan rapportering under föregående år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer