Foto: TT

Cissi Wallin prisas för sitt metoo-engagemang

Uppdaterad
Publicerad

Utmärkelsen Årets Kvinnogärning delas varje år ut av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. I år tilldelas skribenten och medieprofilen Cissi Wallin priset. Det för sin betydelse för höstens metoo-rörelse.

”Cissi belönas för att hon genom sitt mod banat vägen för många tjejer och kvinnor att orka och våga berätta om vad de utsatts för av pojkar och män”, skriver Riksorganisationen för kvinnorjourer och tjejjourer i Sverige (Roks) i sin motivering.

Utmärkelsen som delats ut sedan 1999 går till ”någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att mäns våld mot kvinnor lyfts fram i ljuset och visat att denna verklighet, som alltför många kvinnor lever i, också går att förändra”.

Tidigare har utmärkelsen tilldelats bland andra journalisten och författaren Katarina Wennstam, artisten Zara Larsson samt Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Rörelsen startade i USA

I oktober förra året fick det som kom att bli metoo-rörelsen stort genomslag på sociala medier. Det som började i USA då flera kvinnor gick ut med anklagelser om sexuella övergrepp och våldtäkter mot Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, spred sig snabbt till Sverige.

Under hösten syntes flertalet upprop bland olika yrkesgrupper, gatudemonstrationer och andra initiativ för att uppmärksamma utbreddheten av sexuella övergrepp och trakasserier i landet och världen.

En av metoo-rörelsens tidiga röster

Cissi Wallin var en av de första i Sverige att på sociala medier anklaga en offentlig person för övergrepp när metoo-rörelsen drog igång i höstas.

Den före detta Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen anklagar nu Wallin för att förtala honom, eftersom förundersökningen kring anklagelsen lades ned av polisen 2012.

– Den anmälan jag uppmanade henne att göra mot mig är utredd och avfärdad sedan länge. Varför kan alla läsa i den omfattande förundersökningen. Nu väntar en ny rättsprocess som också måste respekteras, skriver Fredrik Virtanen till SVT Nyheter.

Cissi Wallin skriver i en kommentar till SVT Nyheter att hon valde att publicera Virtanens namn för att ge sin version av vad som hänt.

– Anses det jag har gjort – att stå upp för min och andra kvinnors rätt till upprättelse – brottsligt, då får man kalla mig brottsling, skriver hon vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer