Romanceböckerna om Trump-eran har blivit sociala medier-snackis

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormningen av Capitolium och den turbulenta tid som följde på det amerikanska valet har en rad erotiska böcker med just detta tema fått oväntat stor uppmärksamhet. Särskilt ett omslag till boken My antifa lover som utlovar kopplingar till attacken på det amerikanska parlamentet har fått folk att reagera.

Att själv publicera sina egna böcker är lättare än någonsin när man kan runda både förlag och tryckerier och lägga ut böckerna till försäljning – i vissa fall gratis och tillgängligt för läsning ett dygn efter publicering, utan någon redaktörskontroll.

Den absoluta majoriteten av dessa når bara en handfull läsare, men en ny genre – romanceromaner med de senaste månadernas politiska kaos i USA som tema – har recenserats av etablerade medier och blivit en snackis i sociala medier. Boken My antifa lover har även uppmärksammats av amerikanska Slate, brittiska The Guardian.

Omslag och handling hänger inte ihop

Boken utger sig på baksidestexten att handla om en kongressledamot som träffar en demonstrant vid en ”ickevåldsam nedbränning av en federal byggnad”. I samband med stormningen av Capitolium, cirkulerade omslaget i sociala medier – kunde den rent av ha förutsett kaoset?

– Inte alls, det händer inget som ens är i närheten av något sådant, säger Johannes Klenell, kulturredaktör på Arbetet, som läst boken.

Man blir nyfiken

Han menar att de helt öppna dörrarna för egenpublicering lett till att omslag och titel inte ens behöver hänga ihop med vad som står i boken. Många av läsarna som lämnat recensioner är besvikna, men det kostar inget att ge ut, böckerna säljs billigt och författarepseudonymen riskerar ingen prestigeförlust.

– Jag är inte förvånad över att det blev en kulttitel i samband med stormningen av Capitolium, då omslaget fick ordentlig spinn. Det är klart man blir nyfiken, säger Johannes Klenell.

Författarpseudonymen Jessica Stranger har, utöver My antifa lover, även skrivit kortromaner som utger sig för att handla om en kärleksaffär med Donald Trump och en annan om en homosexuell kärleksaffär mellan medlemmar ur högerextrema Proud boys och en man som arbetar i Capitolium.

Hör mer om My antifa lover i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.