Regé-Jean Page och Phoebe Dynevor som Simon Basset och Daphne Bridgerton i Netflix-serien Bridgerton. Foto: Liam Daniel/Netflix

Romancetrenden: En jakt på lyckliga slut

Publicerad

I en otrygg värld blir det viktigare än nånsin med lyckliga slut. Det är en slutsats man skulle kunna dra av tittarsiffrorna för Netflix succéserie Bridgerton. Serien är baserad på romanceförfattaren Julia Quinns romaner. Vad är då romance och varför är den så populär just nu?

Reglerna för romance, den litterära genre som sägs vara världens största, är enkla: Kärlekshistorien ska stå i centrum och slutet ska vara lyckligt.

Och kanske är det just det lyckliga slutet som gör att genren går så bra just nu.

– När världen är jobbig vill vi ha serotonin och oxytocin. Jag vet inte om ni har tänkt på det men de senaste åren har varit lite jobbiga. Då vill man ha en varm filt, en kopp gott te och nånting riktigt trevligt att mata hjärnan med, säger Julia Skott, journalist och romancepoddare. 

Största serien hos Netflix

Kanske är det coronapandemins ofrivilliga isolering och fysiska distans som gjort romance till en sådan succé det senaste året. När Netflix premiärvisade serien Bridgerton i december, dröjde det knappt en månad innan strömningsjätten kunde konstatera sin största tittarfavorit genom tiderna.

Berättelsen om den unga debutanten Daphne och hennes plågade hertig Simon har fängslat en hel värld. Serien bygger på författaren Julia Quinns romaner om syskonen Bridgerton som vill gifta sig av kärlek snarare än konvenans.

”Positiva sexuella upplevelser”

Det är fantasin om kärleken, den i hjärtat och den i kroppen, som är nyckeln till att förstå berättelsernas attraktionskraft.

– Man kommer få en positiv känslomässig upplevelse till slut, genom allt det smärtsamma. Och man kommer få positiva sexuella upplevelser överlag. Och det är kanske inte någonting som kvinnor är bortskämda med vare sig i sitt eget liv eller i populärkulturen, säger Julia Skott.

”Underbara manliga karaktärer”

Ytterligare ett perspektiv är hur de manliga karaktärerna i romanceberättelserna upplever kärlek, menar Amanda Bértolo Alderin, ansvarig förläggare Lovereads, det svenska förlag som ger ut böckerna om familjen Bridgerton.

– Jag tycker sällan man pratar om hur underbara de manliga karaktärerna är i romance. Män i romanceböcker är känslomässiga. De kan bli så förälskade så huvudet snurrar runt. De kan knappt prata när de är i samma rum som den här kvinnan som är deras fokus för allt, säger Amanda Bértolo Alderin, ansvarig förläggare Lovereads.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.