-De rumänska judarnas historia representerar ett arv som har hållits dolt för oss i decennier, säger Rumäninens president Klaus Werner Iohannis. Foto: Richard Drew/TT

Rumänien säger ja till Förintelsemuseum

Publicerad

Rumäniens president Klaus Iohannis gav på tisdagen klartecken för ett museum om Förintelsen i landets huvudstad Bukarest, det rapporterar AFP.

Museet ska kasta ljus på landets kontroversiella roll under andra världskriget. Rumänien nekade länge till all inblandning i Förintelsen och gick först 2003 med på att låta experter utreda landets roll under kriget.

Utredningen kom fram till att 280 000 rumänska judar och 380 000 ukrainska judar dog i Rumänien under andra världskriget.

– De rumänska judarnas historia, deras bidrag till landets utveckling och tragedin de upplevde under kriget, representerar ett arv som har hållits dolt för oss i decennier, sade president Klaus Iohannis under en ceremoni på tisdagen, enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.