Foto: Vevo/Youtube

Rumpor väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorumpan syns ständigt i medier och musikvideor – den ena större och mer avklädd än den andra. Men att stora rumpor plötsligt hyllas väcker kritik mot vithetsnormen i modeindustrin.

Musikvideon till Jennifer Lopez nya singel ”Booty” börjar med en varning och nedräkning så att tittaren kan förbereda sig för det som komma skall – halvnakna rumpor som skakar och gnider sig mot varandra om vartannat.

Jennifer Lopez bakdel har hyllats men också skämtats om regelbundet genom åren. Men nu ger hon publiken mer av den än någonsin tidigare. Även Nicki Minajs senaste video ”Anaconda” gör det svårt att fästa blicken på något annat än artistens och dansarnas rumpor. Och nyligen deklarerade amerikanska Vogue att vi trätt in i ”Den stora rumpans era”.

Inget nytt ideal

Att rumpan nu plötsligt hyllas av modeindustrin väcker irritation. Enligt artikeln i Vogue har vita kändisar som Kim Kardashian och Miley Cyrus bidragit till idealet. Men på Twitter anklagas tidningen för att bara uppmärksamma trender när de har accepterats av vita, och inte inkludera svarta kvinnor när de skriver om kvinnor i allmänhet.

– Det är ganska typiskt att när idealet blir mainstream så är det genom en vit person som Miley Cyrus, säger Valerie Kyeyune Backström, frilansskribent och initiativtagare till diskussionsforumet Rummet.

Populärt inom hiphopscenen

– Idealet med stora rumpor har funnits hur länge som helst inom hiphop- och den afroamerikanska scenen. Nu har mainstreamkulturen börjat plocka element därifrån, och först när idealet företräds av icke-svarta kroppar hyllas det, säger Valerie Kyeyune Backström.

Hon säger att trenden är mer lättuppnåelig än många andra ideal för svarta kvinnor, men ändå främst gynnar vita som har stora rumpor.

– Problemet är att svarta kvinnor inte får kredd för någonting förrän det görs av vita, säger hon.

Innebär risker

Även om stora rumpor lyfts fram som en motreaktion till smalhysterin, är det ännu en trend som begränsar och ställer krav på såväl svarta som vita kvinnor. I USA blir det allt vanligare med riskfyllda och olagliga injektioner.

Valerie Kyeyune Backström kritiserar inte idealet i sak, men funderar på vad som händer när det slutar vara trendigt.

– Risken är att stora rumpor bara hyllas ett kort tag, sen kommer nästa grej. Vad händer med den svarta kvinnokroppen då? Som oavsett trend ser ut på ett visst sätt, undrar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer