Ryan Adams nekar till anklagelserna. Foto: Dan Hallman/AP/TT

Ryan Adams ställer in turné efter trakasserianklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Ryan Adams ställer in hela sin planerade turné i Storbritannien, rapporterar BBC. Beskedet kommer i spåren av den New York Times-granskning där flera kvinnor anklagade den hyllade artisten för gränsöverskridande beteende och sexuella trakasserier.

Beskedet om den inställda turnén, sammanlagt nio konserter, kommer två veckor efter New York Times uppmärksammade granskning av artisten.

I reportaget vittnar sju kvinnor om att Adams ska ha trakasserat dem verbalt, emotionellt och sexuellt, och erbjudit dem hjälp med karriären i utbyte mot sexuella tjänster. En av kvinnorna ska ha varit minderårig när Adams ska ha skickat meddelanden av sexuell karaktär till henne.

Genom sin advokat har Adams nekat till anklagelserna, och bestrider bestämt att han medvetet skulle ha riktat sexuella anspelningar mot en minderårig. Efter granskningen har FBI meddelat att de kommer att undersöka frågan, enligt BBC.

Kritiserar granskningen

Ryan Adams är en av 90- och 00-talets mest hyllade artister inom alternativ rock. Dels som frontman för Whiskeytown, men framför allt i rollen som soloartist . Hans album Heartbreaker (2000) och Gold (2001) och låtar som New York, New York och Come pick me up betraktas som moderna klassiker i genren

Efter att artikeln publicerades skrev Adams en rad inlägg på Twitter där han bland annat bad om ursäkt till alla som han någonsin har sårat, samtidigt som han också vidhöll att anklagelserna var helt felaktiga.

”Bilden som den här artikeln målar upp är upprörande felaktig. Vissa av dess detaljer är förvanskade; vissa är överdrivna; vissa rent ut sagt falska. Jag skulle aldrig ha olämpliga interaktioner med någon jag trodde var minderårig. Punkt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.