Ryôji Arai och Philip Pullman får Astrid-priset ALMA

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) år 2005 tilldelas den japanske illustratören Ryôji Arai och den brittiske författaren Philip Pullman.

Pristagarnas namn meddelades vid en presskonferens på Astrid Lindgren-gården i Vimmerby på onsdagen.

Juryns motivering är:

Ryôji Arai (Japan) är en bilderbokskonstnär med en alldeles egen lyskraft: djärv, fräck och oförutsägbar. Hans bilderböcker utstrålar värme, lekfull glädje och en oförvägen spontanitet som på samma gång appellerar till barn och till vuxna. Färgen löper genom hans händer på ständigt nya äventyr i ett närmast musikaliskt flöde. Det är poetisk och lödig berättarkonst för barn, som lockar dem att själva måla och berätta”.

Philip Pullman (Storbritannien) är en mästerlig berättare i en mångfald av genrer från historisk roman och fantasy till social realism och dråplig parodi. Med uppfinningsrikedom, språklig briljans och psykologisk blick skapar han och utforskar egna världar utan att förlora fokus på här och nu. Genom sina färgstarka gestalter står han på den unga människans sida, ifrågasätter auktoriteter, förkunnar humanism och kärlekens kraft och behåller sin optimistiska tro på barnet i de mörkaste situationer”.

Jobbat med reklam

Ryôji Arai föddes i Yamagata 1956 och är nu bosatt i Tokyo. Hans produktion spänner över allt från pekböcker till poetiska bilderböcker. Har även arbetat med reklam, tidskriftsillustration och scenkonst.

Philip Pullman är sedan tidigare en mycket prisad författare. Han har bland annat, som förste barn- och ungdomsboksförfattare, belönats med Whitbread Book of the Year Award 2001. Pullman är mest känd för sin fantasytrilogi His Dark Materials (Den mörka materian).

Instiftat av regeringen

ALMA är instiftat av den svenska regeringen och är det största priset i världen för författare av barn- och ungdomslitteratur.

Prissumman är på 5 miljoner kronor. Priset ska belöna författarskap, illustratörskap och läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda.

Statens kulturråd administrerar priset.

Tre tidigare pristagare

Priset har tidigare gått till författarna Lygia Bojunga från Brasilien (2004), Christine Nöstlinger från Österrike och Maurice Sendak från USA (båda 2003).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.