Rysk e-bokstjänst tar bort böcker till följd av ny hbtq-lag

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska e-boksajten Litres kommer att ta bort de böcker man bedömer riskerar att bryta mot den nya hbtq-lagen i landet, skriver den oberoende ryska nyhetssajten Meduza. E-bokstjänsten är en av de första att reagera på den nya skärpta lagen, som undertecknades i måndags.

E-bokssajten rekommenderar även författarna att skriva om sina böcker så att de kan komma tillbaka till marknaden utan att innehålla så kallad ”hbtq-propaganda”.

”Vi föreslår att författare vars böcker kan innehålla hbtq-propaganda ändrar sina texter så att deras arbete kan släppas på marknaden igen efter modifieringar och efterföljande moderering”, säger Jevgenij Selivanov, innehållsutvecklingschef för Litres-koncernen, till den ryska nyhetsbyrån RBC.

”Lär bli mycket värre”

Det var för snart tio år sedan som den ryska lagen mot så kallad ”hbtq-propaganda” klubbades igenom. Lagen innebar då ett förbud mot att rikta vad man kallar propaganda, som innehåller icketraditionella sexuella relationer, till minderåriga.

Den nya lagen gäller alla i landet och omfattar konst, böcker, filmer och pjäser som anses innehålla något myndigheterna anser förespråka homosexualitet.

– Syftet med den nya lagen verkar vara att i det närmaste helt osynliggöra de miljoner ryssar som inte vill leva i heterosexuella förhållanden. De har länge haft det mycket svårt och nu lär det bli mycket värre, säger Bert Sundström, Rysslandskorrespondent på SVT.

Hör Bert Sundström berätta mer om den nya skärpta lagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.