Rysslands vice kulturminister Alla Manilova är i Sverige.

Rysk minister om HBTQ-rättigheter: ”En ickefråga”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands vice kulturminister är i Stockholm för fotoutställningen ”Ryssland 1900-1913” på Thielska Galleriet.

Den är en del i en offensiv satsning från ryska kulturministeriet, som tillsammans med Ryska ambassaden i Stockholm vill visa en annan bild av Ryssland än den som på sistone dominerat nyhetsrapporteringen.

Invigdes av rysk minister

Utställningen, vars fotografier visar en unik dokumentation av vardagslivet i Ryssland under tiden före Oktoberrevolutionen 1917, invigdes igår av Rysslands biträdande kulturminister Alla Manilova.

– Jag hoppas att projektet ska öppna upp för ett mer intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Ryssland, och också påverka den svenska Rysslandsbilden, säger Alla Manilova till Kulturnyheterna som träffade henne på Thielska Galleriet.

Får inte fråga ministern om politik

Men bilden av Ryssland får sig ändå en törn av att en kommunikationsstrateg innan intervjun kommer fram och säger:

– Ställ inga frågor om politik till ministern.

När Kulturnyheterna ändå tog upp de hårda domarna mot Pussy Riot som uppmärksammats stort internationellt svarade Alla Manilova att det beror på att bristande kunskap om rysk kultur. Även frågan om HBTQ-rättigheter i Ryssland viftar hon bort.

– Det är en ickefråga, åtminstone för en vice kulturminister, säger hon. Det bara stärker min övertygelse om att vi borde komma hit till Sverige lite oftare.

I den ryska satsningen ingår också musikevenemanget “Rysk musiks unga stjärnor” på Stockholms konserthus, samt en konsert med den ryske folkmusikern Oleg Pogudin på Musikaliska Akademin.


Missa inte tv-inslaget i bildspelet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer