Foto: Pressbild från Socialdemokraterna.

S: Tillgängligheten är det viktigaste

Uppdaterad
Publicerad

Avgiftsfria museum, sänkta avgifter i Kulturskolan och arbetsplatsbibliotek.
– Den övergripande viktigaste frågan handlar om tillgänglighet, säger Gunilla Carlsson (S).

Hur viktig är kulturen för er?

– Det är en jätteviktig fråga. Kultur är en del av välfärden. Ett välfärdssamhälle utan kultur är inget välfärdssamhälle, säger Gunilla Carlsson som är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och ordförande för riksdagens kulturutskott.

Vad är den viktigaste kulturpolitiska frågan enligt Socialdemokraterna?

– Den övergripande viktigaste frågan tycker jag handlar om tillgänglighet. Alla ska kunna ta del av kulturen, men också kunna delta själva. Oavsett var i landet man bor. En utmaning är att se de grupper som idag inte tar del av kulturen och hur vi får dem att också ta del av kultur. Det handlar också om de som jobbar, kulturskaparna själva, ska ha bra villkor. Att de får betalt för det arbete de gör och att socialförsäkring och a-kassa stämmer överens med deras villkor. Men också att fördela resurser till kulturområdet. Det är där deras arbetsmarknad finns.

Vilka konkreta kulturpolitiska frågor har Socialdemokraterna drivit?

– Sen vi hade regeringsmakten har vi drivit frågan om avgiftsfria entréer på museerna och vi vill stimulera till att hålla ned kostnaderna till Musik- och Kulturskolorna i kommunerna. Scenkonstpensionerna är fortfarande inte lösta. Den frågan är jätteviktig. Den dränerar ju kulturens möjligheter ute i landet.

En annan fråga som är jätteviktig är de ökande klyftorna i läsandet som jag inte tycker att man gör någonting åt. Det är unga killar idag som inte läser. De ärver det av sina pappor som inte heller läser, säger Gunilla Carlsson som tror att fler arbetsplatsbibliotek skulle kunna vara en lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturpolitik

Mer i ämnet