David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson gör Melodifestivalturnéns sista gig. Foto: TT

Så blir kvällens final

Uppdaterad
Publicerad

Livemusik, Skam-sketcher och ett medley av Zara Larsson.

Så blir finalen av Melodifestivalen 2017.

– Jag kan bara tänka på vilket jäkla drag det kommer vara, säger Clara Henry.

I maj ska en artist representera Sverige i Eurovision Song Contest i Kiev. Vem det blir avgörs i finalen i Friends Arena i morgon.

TV: Se alla tävlande och deras nummer

Melodifestivalen 2017

Förutom de tolv tävlande artisterna har SVT strösslat sändningen med flera andra musikakter under kvällen. Í öppningsnumret sjunger programledartrion Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson till livemusik av funk-bandet Damn!, kanske mest kända som kompgrupp åt Timbuktu.

Clara Henry, Hasse Andersson och David Lindgren i inledningsnumret med Damn! Foto: TT

Damn! sticker ut i Mellosammanhang genom att spela sina instrument på riktigt – bland annat bjuder de på kvällens enda saxofonsolo. Clara Henry är full av förväntningar inför lördagskvällen.

Bildspel: Tjuvkika på finalen här

– Jag har verkligen sett fram emot finalen...jag menar, bara kolla på den här arenan. De andra arenorna hade typ fått plats i den här arenan. Man fattar inte hur stort det är förrän man står här. Då kan jag bara tänka på vilket jäkla drag det kommer vara. Jag längtar, säger hon.

Zara Larsson gör medley

Damn! och sångerskan Shirin El-Hage gör också en cover av förra årets vinnarlåt ”If I were sorry”, helt enligt programmets tradition.

Läs mer: Hen vinner – enligt statistiken

För den största mellanakten står en av landets mest omtalade popstjärnor just nu, Zara Larsson. Larsson hissas ner från taket, iklädd en vit päls, och framför ett medley med sina största hits.

Zara Larsson levererade under fredagens genrep. Foto: TT Bild

Även succéserien Skam tar sig in i årets final. Tillsammans med den norska Eurovision-vinnaren Alexander Rybak gör Clara Henry en hyllning till serien i form av en parodisketch. Clara Henry spelar Noora och Alexander Rybak gör karaktären William.

Se mer: Här är Skam-hyllningen i Mello

Owe Thörnqvist sist ut

Finalens startordning brukar ofta ge upphov till spekulationer. Det tycks råda en allmän uppfattning bland artister och experter att ett sent startnummer ökar vinstchanserna.

Med det i bakhuvudet har Ace Wilder dragit en nitlott när hon inleder tävlingen. Tre av kvällens stora favoriter: Nano, Wiktoria och Benjamin Ingrosso ligger däremot i fint slagläge som nionde, tionde och elfte bidrag.

Owe Thörnqvist har guldläge. Foto: TT

Avslutar Melodifestivalen 2017 gör Owe Thörnqvist. Enligt tävlingsledningen för att undvika misstankar om att de mest segertippade bidragen skulle ha gynnats från tävlingens håll – och för att blåsa av årets stora Melodifestivaltåg i dur.

Se hela startordningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet