Nintendo Switch. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så bra är Nintendo Switch

En dryg vecka efter releasen är recensionerna av Nintendo Switch här. Speljättens nya spelkonsol får ett övervägande varmt mottagande, men också en hel del kritik för batteritid, prestanda och tekniska buggar. ”En tusenkonstnär som gör allt bra – utan att vara bäst på något”, skriver tongivande amerikanska IGN.

Nintendos nya storsatsning Switch är maskinen som gör allt: en spelkonsol i vardagsrummet, en bärbar spelplatta och en minikonsol på köksbordet i ett. En vecka efter releasen har nu de flesta stora spelmedier hunnit bilda sig en uppfattning, och Nintendos comeback efter floppen med Wii U ser ut att bli en vändning för det pressade företaget.

Till en viss punkt: Majoriteten av kritikerna älskar Switch innovativa mångsidighet – att den både går att koppla in i tv:n och ta med sig på bussen. Samtidigt finns en hel del invändningar mot hårdvarans prestanda och det begränsade spelutbudet som omger lanseringen.

En japansk tusenkonstnär

Amerikanska IGN skriver att Switch är en kameleont i spelvärlden som bryggar glappet mellan hemkonsolen och bärbart spelande. En kraftfull bärbar enhet med en underbar skärm, men med en svag batteritid som konsekvens. Som konsol ligger den långt efter marknadsledande Playstation och Xbox prestandamässigt, men prövar samtidigt flera nya grepp som gör det till en frisk fläkt i spelvärlden. I slutändan kallar de Switch för ”en tusenkonstnär som gör allt bra – utan att vara bäst på något”, och delar ut betyget 7 av 10.

The Verge är desto mer positiva, och kallar Switch för ”Nintendos bästa konsol hittills”. De kritiserar däremot bristen på spel, och varnar för att Nintendo ser ut att fortsätta kämpa med att locka spelutvecklare till sina konsoler.

Kotaku gillar Switch och beskriver lanseringstiteln Zelda: Breath of the Wild som en av de bästa spelupplevelserna på åratal. De råder den tveksamma köparen att avvakta, då bristen på spel och en hel del tekniska barnsjukdomar gör Switch till ”en modig satsning” där de närmaste sex månaderna kommer avgöra om det var en klok sådan.

Osäker framtid

I Sverige är kritiken övervägande positiv. Aftonbladet delar ut betyget fyra av fem och hyllar Switch framförallt för dess bärbara egenskaper, med tv:n mer som ett trevligt alternativ på grund av en lägre upplösning än konkurrenterna (1080 p är max för Switch). ”Välkommen tillbaka i toppen, Nintendo”, skriver recensenten Effie Karabuda sammanfattningsvis.

M3 beskriver konsolen som en mångsidig och modig satsning, och delar ut 8 av 10 i betyg. En hög prislapp (3700 kr) och svagt spelutbud gör däremot redaktionen osäker på om konsolen blir succén som Nintendo behöver.

Samma invändningar kommer från svenska FZ, som i likhet med många andra kritiker varnar för att spelkontrollen ibland tappar kontakten med konsolen i tv-läget. Samtidigt hyllar de Switch för att vara extremt lättanvänd och mångsidig: ”I sommarregnet kommer den vara de svenska sommarstugefamiljernas frälsare”.

Sammanfattningsvis får Switch övervägande positiva omdömen, men nästan samtliga kritiker råder villrådiga spelare att avvakta för att slippa tekniska barnsjukdomar och ett begränsat spelutbud. ”Nintendo imponerar oss igen, men har fortfarande en lång resa framför sig för att bevisa att Switch inte är en ny Wii U”, skriver Engadget.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer