• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sara Danius under Svenska Akademiens högtidssammankomst 2016. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Så lämnar ännu en kvinna Svenska Akademien”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Sara Danius var en av de ledamöterna som stod för förnyelse i Svenska Akademien – att hon nu lämnar Akademien ändrar inte behovet av att omstöpa den i grunden, skriver Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam.

Ingrid Elam

Litteraturkritiker

Så lämnar ännu en kvinna Svenska Akademien, ännu en av de yngre, en av dem som stod för förnyelse och transparens, ännu en av dem som inte är komprometterad av Akademiens gamla kultur, präglad av bland annat vänskapskorruption.

Akademien har under året som gått tvingats modernisera sig en aning: det är numera möjligt att lämna Akademien, man är mer öppen mot världen utanför, uttalar sig till och med lite för ofta om diskussioner som förts vid slutna möten, men förnyelsen har inte inneburit en föryngring av ledamöterna, tvärtom har medelåldern ökat.

Att Sara Danius nu lämnar Akademien ändrar vad jag kan se inte på något sätt behovet att omstöpa Akademien i grunden genom att exempelvis införa tidsbundna mandat eller flytta makten över Nobelpriset bort från de mest komprometterade ledamöterna.

Om jag var Nobelstiftelsen skulle jag inte känna mig trygg med Akademien som den ser ut i dag. De som ville ha förnyelse går, de som vägrade inse tidens krav sitter kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.