SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson och LUF:s ordförande Linda Nordlund. Foto: Christine Olsson / Ulf Palm / TT

Fildelning enar radikala ungdomsförbund

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har tagit temperaturen på de politiska ungdomsförbunden.

På söndag drar Almedalsveckan i gång i Visby där de politiska partierna kommer tävla om publikens uppmärksamhet. Men ofta är det de politiska ungdomsförbunden som når den unga publiken – och som sätter press på moderpartierna i frågor som rör inte minst unga.

7 av 8 vill legalisera fildelning

Ungdomsförbunden drar gärna politiska frågor till sin spets och struntar i kompromisser som kan vara nödvändigt för riksdagspartierna.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Men trots att skillnaderna mellan ungdomsförbunden är större än mellan moderpartierna finns det frågor som förenar.

Sju av åtta förbund (alla utom Kristdemokratiska ungdomsförbundet) vill legalisera nedladdning av upphovsrättsskyddat material för privat bruk.

– Den hetsjakt som vi sett på privata människor som har laddat ner, den är väldigt obehaglig. Och det är den som jag tror att många unga vänder sig mot och som ungdomsförbunden går emot, säger SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson.

Vill minska statens inflytande

Liberala ungdomsförbundets hjärtefråga är att minska på statens inflytande över kulturen.

– Som politiker måste man vara enormt medveten om att när vi sätter upp system, sätter vi upp ramar som människor förhåller sig till och verkar inom. Ta en sådan sak som momsen. Där har vi en momssats om människor sitter ner när de går på konsert. Vilka är det som sitter och vilka är det som dansar? undrar retoriskt LUF:s förbundsordförande Linda Nordlund.

– Det finns en tydlig maktstruktur här tycker jag. Och den här typen av politiskt godtycke måste rensas bort från kulturen, säger Linda Nordlund.

”Friare kultur utan politiska stöd”

Kulturens framtid heter enligt LUF istället crowdfunding, där privatpersoner bidrar till finansieringen av kultur.

– Vi vill ha en fri kultur och tror att det blir friare om man själv får skriva sin projektansökan och lägga ut den för att crowdfundas.

Finns inte exakt samma problem inom politiken som det privata? Att privatpersoner kan lägga sig i innehållet istället för politikerna?

– Jo men jag tycker att det är bättre med ett öppet klimat där fler kan hjälpa till och sponsra, än att default-lösningen är att man ska söka pengar från politikerna.

Är inte era förslag också en form av politisk klåfingrighet?

– Att dra tillbaka skattepengarna? Det blir förstås en stor förändring. Men det är ju att rulla tillbaka klåfingrigheten, säger Linda Nordlund.

5 vill reformera public service

Alla fyra borgerliga förbund och Sverigedemokratisk ungdom vill reformera förutsättningarna för public service.

– Tv-licensen är en dinosaurie och det är dags att den dör, säger Linda Nordlund.

Och LUF är ett av de förbund som begränsa vilka slags program public service ska få göra.

– Den här ständiga jippofieringen som finns inom tv, tror jag är väldigt skadlig. Jag tror att det finns ett stort behov och intresse av objektiva fördjupande nyhetsprogram. Att till exempel ha egna korrespondenter på plats. Det tror jag efterfrågas mer än jippon som Melodifestivalen.

”Politiken ska inte lägga sig i”

Det här är något som SSU, Socialdemokratiska Arbetarpartiets ungdomsförbund, värjer sig mot.

– Det är precis det här som är det farliga. Om man börjar säga vad public service ska sända eller inte. Det är precis då politiken börjar lägga sig i. ”Vi vill ha en sådan typ av program men inte ett sådant”. 

– Jag tycker att det är en farlig utveckling och ett skäl till att självständigheten behålls. Det ska inte politiken lägga sig i, säger Ellinor Eriksson.

Kulturell allemansrätt på agendan

För SSU är hjärtfrågan kulturell allemansrätt – att fler ska kunna ta del av kultur på lika villkor.

– I dag är det ett jättestort problem att beroende på i vilken kommun du föds kommer du kunna utöva kultur på olika sätt beroende på var du växer upp och hur rika dina föräldrar är. Vi tycker att det är rimligt att kulturskolan är avgiftsfri och det är högst ideologiskt och handlar om jämlikhet.

Men det betyder inte att allt ska vara gratis.

– Det handlar inte om att det ska vara gratis om jag vill köpa någon schysst serie med någon feministisk serietecknare. Men det är orimligt är att två olika barn i två olika klasser i dag kommer ha olika möjligheter att spela teater eller flöjt, säger Ellinor Eriksson.

Mer pengar till kommunerna

Själva tycker SSU att den största skillnaden mot Socialdemokraterna är att man föreslår högre anslag till kommunerna.

– Att vi ger högre anslag till kommunerna är kanske den största kulturreformen. Men den syns inte markerad i kulturbudgeten, säger Ellinor Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Mer i ämnet