Saga Berlin. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Saga Berlin-mål åter till hovrätten

Publicerad

I målet mot konstnären Saga Berlin har Högsta domstolen undanröjt hovrättens dom och återförvisat målet till hovrätten för ny behandling, enligt ett pressmeddelande från HD.

Konstnären greps 2016 efter att ha sprejmålat en säsongsstängd utomhusbassäng i Hägersten i södra Stockholm inför ett konstprojekt.

Hon fälldes därefter i tingsrätten och hovrätten för grov skadegörelse och dömdes till villkorlig dom och dagsböter, samt till att betala Stockholm stad 280 000 kronor i skadestånd.

Högsta domstolen framhåller att målet i hovrätten avsåg både frågan om ansvar för brott och skadestånd. När en part i den situationen begär att en huvudförhandling ska hållas måste så oftast också ske. Konstnären hade flera invändningar mot det skadestånd som dömts ut, och därför fanns inte förutsättningarna för att avgöra målet utan huvudförhandling, skriver HD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.