Konstnären Saga Berlin. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Saga Berlin överklagar graffiti-dom till Högsta domstolen

Publicerad

Konstnären Saga Berlin dömdes i oktober förra året för skadegörelse av en utomhusbassäng i Stockholm i samband med ett konstprojekt 2016. Hon dömdes senare även i hovrätten. Nu överklagar hon domen till Högsta domstolen, skriver tidningen Mitt i.

Det var i samband med ett konstprojekt som Saga Berlin med hjälp av ytterligare tre personer sprejmålade på botten av en tom simbassäng i Hägersten utanför Stockholm 2016. I tingsrätten dömdes Saga Berlin sedermera för grov skadegörelse.

I maj i år fastställdes tingsrättens dom av Svea hovrätt. Påföljden för Saga Berlin blev villkorlig dom, 70 dagsböter á 50 kronor och ett skadeståndskrav på 280 860 kronor.

Nu överklagar Saga Berlin domen till Högsta domstolen. Det rapporterar tidningen Mitt i. För att Högsta domstolen ska ta upp fallet krävs prövningstillstånd, något som enbart beviljas om fallet kan tänkas ha prejudicerande betydelse. Om så blir gällande i det här fallet är ännu oklart.

I överklagandet, som Kulturnyheterna tagit del av, menar Saga Berlins advokat att det saknas rättslig vägledning för när skadegörelse ska klassas som grov enbart med utgångspunkt i den ekonomiska skadan. Advokaten menar vidare att ett grovt rättegångsfel begicks när när målet prövades utan huvudförhandling i hovrätten. Det trots att Saga Berlins försvar önskat det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer