Dragshowartisterna Inga Tvivel, Tant-Henrik och Carnita Molida läser sagor för barn. Foto: Peter Knutson (pressbild)

Sagostund med dragshowartister utsatt för nynazistiska attentat

Publicerad

I helgen utsattes två föreställningar av Bland drakar och dragqueens för attentat av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Projektet, i vilket kända svenska dragshowartister läser sagor för barn på bibliotek, skulle ha arrangerats i Nykvarn och Täby. När bibliotekarierna i Nykvarn anlände till jobbet på lördagen möttes de av en lokal som spärrats av med avspärrningstejp. Samma sak hände i Täby dagen därpå. Då hade även lokalen klottrats ned.

NMR har tagit på sig attackerna.

Genomfördes ändå

I slutänden genomfördes båda sagostunderna.

– De som utför de här attentaten har aldrig varit på våra sagostunder, utan verkar ha fördomar om vad projektet handlar om. Det här projektet handlar inte om att indoktrinera barn eller skriva någon på näsan om genus. Barn är smartare än så. Det handlar om att läsa sagor på ett nytt sätt. Vi ger inte upp utan fortsätter att stå upp för frihet, en glittrande saga åt gången”, säger projektets initiativtagare Petter Wallenberg till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.