Bild från Lars Noréns pjäs ”Under” på Riksteatern. Foto: TT

Salivavstånd när danska teatrar öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka slår danska nöjes- och kulturinstitutioner upp dörrarna igen, efter att ha varit stängda en längre tid på grund av coronaviruset. Bland annat kommer teatrar kunna ge föreställningar för publik – men med hårda förhållningsregler för att garantera säkerheten.

Ett av kraven är att skådespelare håller minst två meters avstånd till varandra och till publik, inte minst på grund av den salivutsöndring som sker vid kraftigt agerande.

”För aktiviteter med kraftig utandning där droppar bildas och kastas längre bort från personen än vid normalt tal, till exempel genom att sjunga, skrika, agera eller anstränga sig fysiskt, måste två meter hållas”, står det i Kulturministeriets riktlinjer, enligt Ritzau.

Vidare måste teatrar och biografer sprida ut publiken i lokalerna så att vartannat säte är tomt, samtidigt som kulturinrättningarna uppmanas införa nummersystem vid biljettköp för att undvika köbildningar.

Kyssfritt i Sverige

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om hur svenska teatrar planerar för att coronaanpassa sin verksamhet. Riksteatern har ännu inte släppt sitt program för hösten och repetitionerna är reglerade.

– Man repeterar inte scener där man är nära eller kysser varandra, säger teaterchefen Dritëro Kasapi.

Även på Dramatens repetitioner håller skådespelarna än så länge två meters avstånd från varandra – men har inte kommit så långt att de börjat spela ut hela scener ännu. Tillsvidare jobbar teatern utifrån flera olika scenarion inför höstens premiärer.

– Vi kör på som att vi får öppna med full publik, men vi har andra planer om det inte går. Vi försöker hitta roliga koncept med hur man placerar publiken. Hur man slussar in publiken med säkra avstånd kan också bli en del av föreställningen, säger teaterchefen Mattias Andersson.

– Jag är övertygad om att vi också kommer att fortsätta med uppsökande teater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.