Salma Hayek och Cate Blanchett uttalar sig om Weinstein-domen

Publicerad

Den fällande domen mot den tidigare filmproducenten Harvey Weinstein fortsätter att väcka reaktioner i Hollywood. Både Salma Hayek och Cate Blanchett har riktat anklagesler mot Weinstein och talade med Reuters om domen under filmfestivalen i Berlin.

Många av de kvinnliga skådespelare som jobbat med Harvey Weinstein under hans flera decennier långa karriär som filmproducent riktade anklagelser om våldtäkt, trakasserier och olämpligt bettende mot honom under metoo-rörelsen.

Salma Hayek skrev en lång artikel i New York Times 2017, bland annat om att samarbeta med Weinstein med filmen Frida. Hon skrev bland annat att Weinstein bett henne dushca med honom och ge henne oralsex och att varje nej ”möttes av Harveys machiavelliska vrede”.

Olämpligt beteende

Under filmfestivalen i Berlin kommenterar hon Weinsteins fällande dom för nyhetsbyrån Reuters.

Cate Blanchett jobbade med Harvey Weinstien 2013 med filmen Blue Jasmine, för vilken hon fick en Oscar. 2018 medgav hon att Weinstein bettet sig olämpligt mot henne utan att specificera närmare. Även Blachett svarade på Reuters frågor om domen.

Se svaren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.