Kontrollrummet under den allra första svenska säsongen av Big brother år 2000. Sedan dess har mycket hänt runt synen på sexuella trakasserier, visar SVT:s genomgång. Foto: TT

Analys: ”Samhället har förändrats – är skandalsåpornas tid förbi?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter ett misstänkt sexuellt övergrepp i Paradise hotel ställs frågor om hur det kunde tillåtas ske, och varför ingen i produktionen ingrep?  

SVT:s genomgång av den svenska dokusåpans historia rymmer en annan fråga: Varför kommer reaktionerna först nu? 

Joachim Voss Sundell

Redaktör Kulturnyheterna

SVT:s genomgång av svensk medias samlade bevakning av dokusåpor visar 14 tidigare händelser under 2000-talet som påminner om det som nu skett i Paradise Hotel. Allvarsgraden rör sig över ett spektrum, från polisanmälningar av övergrepp till deltagare som berättar om tafsande och ovälkomna närmanden. 

Två återkommande mönster går att se. För det första ingriper som regel inte produktionerna när händelserna inträffar, trots att kamerorna rullar dygnet runt och att det enligt mediebolagen alltid ska finnas någon som har koll på deltagarna.  

För det andra rapporterar nästan inga svenska medier om händelserna, utanför Aftonbladet och Expressens nöjesredaktioner. Om det beror på att dokusåporna har låg status, eller ett medialt ointresse för sexuella övergrepp, är svårt att säga. 

Men över tid, årtionde för årtionde, tycks intresset för den här typen av händelser växa: 

I en tidig säsong av Big Brother kritiserade upprörda tittare ett misstänkt övergrepp mot en sovande kvinna. Kanal 5:s dåvarande vd kallar i intervjuer händelsen för bus. När flera tittare polisanmäler kanalen sparkas kvinnan – alltså det misstänkta offret – ut ur tävlingen. Det blev oförsvarbart att ha henne kvar, förklarar en producent, och programmet fortsätter efter detta som planerat.

På 10-talet märks en viss skillnad: En kvinna blir inlåst i ett rum av två män som försöker tvinga henne till oralsex, innan dörren öppnas utifrån. Fallet uppmärksammas i en lång rad svenska medier, och de två männen sparkas ut ur Big Brother-tävlingen.  

Däremot ingrep inte produktionsbolaget under själva händelsen, och några större konsekvenser för Big Brother syns heller inte i medierapporteringen.  

De som producerar dokusåporna tycks slippa svåra frågor och granskningar nästan oavsett vad som händer: En sovande deltagare får föremål instoppade i rumpan, en annan larmar om omfattande tafsande, en tredje hotar med att våldta deltagare i sömnen. Medieintresset är måttligt, konsekvenserna få – tills nu. 

Det har i skrivande stund publicerats fler artiklar i svenska medier om de polisanmälda händelserna i Paradise Hotel 2021 än om alla de 14 föregående händelserna tillsammans. Det är tydligt att mediers intresse för övergrepp på kort tid har förändrats radikalt. 

För Nent och Mastiff, mediebolagen bakom Paradise Hotel, är den här förändringen sannolikt chockartad - och frågan om hur det kunde ske svår att besvara. Att liknande händelser skett förr i såväl det egna programmet som konkurrenternas är ett svagt försvar. 

Att uppmana deltagarna till vilt festande, gränsöverskridande beteende och sex framför kamerorna har varit centralt i Big Brother- och Paradise Hotel-koncepten i 20 års tid. Frågan är om inte skandalfesten är över nu, i spåren av metoo-uppropen, den nya samtyckeslagstiftningen och en förändrad syn på frågans allvar. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.