Sami Said och Isabella Nilsson har chans att vinna Nordiska rådets litteraturpris. Foto: Fredrik Persson & Staffan Löwstedt/TT

Sami Said och Isabella Nilsson nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Publicerad

Två svenskar har chans att vinna Nordiska rådets litteraturpris 2019: Sami Said med Människan är den vackraste staden, och Isabella Nilsson med diktsamlingen Nonsensprinsessans dagbok: en sjukskrivning. Sammanlagt har 13 böcker nominerats.

När de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2019 tillkännagavs stod det klart att två svenskar har chans till vinst: Sami Said och Isabella Nilsson.

Människan är den vackraste staden av Sami Said nominerades också till förra årets Augustpris. Romanen handlar om en papperslös migrant som reser från norra Sverige tillbaka till hemlandet.

Nomineringen till Nordiska rådets litteraturpris motiveras bland annat av att boken är ”en rik pikareskroman, vars huvudperson kan påminna om en modern Candide, utkastad i en hård värld där hans godhjärtade optimism ses som något att misstro eller att utnyttja”.

Dikter om anorexi

Den andra svenska nomineringen går till Isabella Nilsson som skrivit diktsamlingen Nonsensprinsessans dagbok: en sjukskrivning. Den poetiska dagboken har två huvudpersoner, Isabella som är svårt sjuk i anorexi, och nonsensprinsessan som hjälper henne att hålla sig vid liv.

Juryn beskriver boken som ”dikt som lek och livsuppehållande åtgärd, en hisnande rolig och orolig påminnelse om språkets och kreativitetens gränslösa potential att göra den mänskliga existensen något mindre olidlig”.

Har delats ut sedan 1962

Nordiska rådets litteraturpris har sedan 1962 delats ut till ett skönlitterärt verk som skrivits på något av de nordiska språken. Det kan vara en roman, en diktsamling, novell- eller essäsamling eller ett drama.

I år är 13 verk nominerade, och vinnaren av priset tillkännages i Stockholm den 29 oktober. Förutom en statyett tilldelas vinnaren 350 000 danska kronor.

Nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2019

Danmark

Jonas Eika – Efter solen

Helle Helle – de

Finland

Marianna Kurtto – Tristania

Lars Sund – Där musiken började

Grönland

Pivinnguaq Mørch – Arpaatit qaqortut

Island

Kristín Eiríksdóttir – Elín, ýmislegt

Kristín Ómarsdóttir – Kóngulær í sýningargluggum

Norge

Eldrid lunden – Det er berre eit spørsmål om tid

Jan Grue – Jeg lever et liv som ligner deres: en levnetsbeskrivelse

Det samiska språkområdet

Inga Ravna Eira – Ii dát leat dat eana

Sverige

Isabella Nilsson – Nonsensprinsessans dagbok: en sjukskrivning

Sami Said – Människan är den vackraste staden

Åland

Liselott Willén – Det finns inga monster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.