Peter Lundblad fotograferad 1978. Foto: TT

Sångaren Peter Lundblad död

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Peter Lundblad är död.
Han är mest känd för låten ”Ta mig till havet”.
– Han gick bort för tidigt, säger vännen Tommy Körberg.

Musikern Peter Lundblad har gått bort efter några års sjukdom. Han blev mest känd för hiten ”Ta mig till havet” från 1986.

Till sommaren skulle han tillsammans med bland andra Tommy Nilsson och Sanne Salomonsen  åretförenas med Björn Skifs i showen Badrock på Öland.

– Vi sörjer honom oerhört och tänker på hans familj, säger Björn Skifs till Kulturnyheterna.

Han berättar att de visste om att han var bräcklig, men att dödsbeskedet ändå kom oväntat.

”Tungt och tomt”

– Vi såg båda fram emot sommaren, så det här känns overkligt. Det är ju bara några veckor sedan vi stod på scen tillsammans när han var gäst hos mig på Göta Lejon. Det är tungt och tomt.

Björn Skifs beskriver Peter Lundblad som en fantastisk musiker och säger att sommarens show ska tillägnas honom.

– Han var ömsint och mänsklig i sina texter och en gudabenådad sångare. Vi är flera artister i samma generation som länge haft honom som kollega, och jag lovar att vi ska göra en fantastisk Badrock i sommar till Peters minne.

Även vännen och kollegan Tommy Körberg sörjer hans bortgång.

– Han var en glad skit, säger han till Kulturnyheterna.

– Vi sågs alltid på Västerviks visfestival av och till genom åren. Det är så det är i den här branschen, vi är inte så många som har hållit på så länge. Dagsländorna är fler än det beständiga.

”Var för tidigt”

Peter Lundblad var sjuk i prostatacancer.

– Jag säger det till kamraterna, undersök era bakdelar. Det är så viktigt att kolla sig. Alltid när folk som är yngre än jag dör tycker jag att det är sorgligt. Man blir varse sin egen skröpliga tid. Det här var för tidigt, säger Tommy Körberg.

Tvingades ställa in

Peter Lundblad skrev själv om sin sjukdom när han tvingades ställa in sin medverkan under Visfestivalen i Västervik i somras.

”Jag skulle träffa kollegor och crewet backstage. Skratta och höra dåliga historier. Kanske dra någon själv också ...men framför allt. Jag skulle ha stått på scenen och sjungit, spelat och levererat mina sånger. Hört andra människor sjunga med. Vi skulle nog ha dragit nån låt tillsammans också, min kompis Tennander och jag. Det var tänkt så. Nu blev det något helt annat.”

”Döden är en god följeslagare”

För tre år sedan skrev han i ett inlägg på Facebook hur det är att leva med sjukdomen.

”Döden är en god följeslagare! Eftersom jag på 6 år inte blivit friskförklarad från en sjukdom, har jag lärt mig leva med döden som kompis i stället för fiende”.

”Det märkliga är att ångest kan vändas till något kraftfullt positivt i stället för att vara nedbrytande och leda till ett liv i skräck, bitterhet och en onödigt tidig död”.

Peter Lundblad blev 65 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer