Artisten Sanna Nielsen har anklagats för att reproducera rasistiska stereotyper efter att ha publicerat en bild på sociala medier. Foto: TT/Skärmdump

Sanna Nielsen efter rasistanklagelserna: ”Jag blir förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

I går anklagades sångerskan och programledaren Sanna Nielsen för att reproducera rasistiska stereotyper efter att ha postat en bild på sociala medier. Nu slår hon tillbaka mot kritiken: ”Jag blir förbannad!” skriver Nielsen på sin blogg.

På bilden som Sanna Nielsen postade i lördags sitter hon utklädd med löständer, glasögon och kimono, tillsammans med kollegan Robert Gustafsson, som bär särk och lösmustasch. Under bilden från Oscarsteaterns föreställning har hon skrivit ”Vi säger tack för en fantastisk revy-vecka!”.

Sångerskan och programledaren fick hård kritik för den utklädda bilden och anklagades för rasism. Flera har kommenterat bilden som postats på både hennes Facebook-sida och Instagram.

”Osmakligt och osympatiskt Sanna att använda rasstereotyper för tillfredsställa ’folket’. Du borde dragit lärdom och insikt av det förfärliga näthat och nätmobbning du utsattes för någon vecka sedan, för att påverka förlegade rasstereotyper på din nuvarande arbetsplats.”, skriver en av de kritiska rösterna, som pekar på att Sanna själv fick utstå påhopp för sitt utseende i samband med att det stod klart att hon är årets julvärd i SVT.

”Tagen ur sitt sammanhang”

Men Nielsen håller inte med om kritiken.

”Det är kläder och masker som är en del av ett nummer i en revy”, skriver hon på sin blogg hos Amelia, och fortsätter att beskriva hur bilden är tagen ur sitt sammanhang, och att revynumret handlar just om fördomar:

”Hela föreställningen handlar om en fördomsfri värld, där alla individuella delar tillsammans bildar något större och vackert. Där alla är välkomna. Jag sjunger även en sång om detta i slutet på revyn. Dessa masker på bilden används i ett nummer som handlar om precis det vi INTE ska skämta om.”

Nielsen: Fråga nästa gång

Hon skriver att hon önskat att kritikerna kollat sina fakta innan de attackerat henne.

”Som sagt så förstår jag reaktionerna när man tittar på bilden men jag önskar så att innan man postar sina kommentarer kring en bild som har texten ”Vi säger tack för en fantastisk revy-vecka” att man kollar av fakta innan man anklagar mig för att exempelvis vara rasist. Ni får gärna fråga varför vi använder dessa masker? Att fråga och be om ett svar brukar oftast leda till något bättre än att anklaga någon direkt.”

LÄS MER: Kritiken mot Sanna Nielsen efter bilden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.