Foto: Peter Kullgren

Sanningen bakom Reinfeldts könsord

Uppdaterad
Publicerad

Fel undertext gjorde att det såg ut som statsministern pratade om könshår. Ett misstag som snart är tekniskt omöjligt.

Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad, slog på tv:n i onsdags kväll och tittade på reprisen av SVT:s ”Nyfiken på partiledaren”. Där intervjuades statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om sina värderingar, visioner och drivkrafter.

Men programmet hade fått fel textning och det såg ut som moderatledaren sa ”Ska könet vara rakat? Ja.”, ”Det är en pung, det ska bort lite hår” och ”Killar har väl hår på fler ställen och man måste vika upp pungen...”

Nyfiken på partiledaren

– Det blev hysteriskt roligt, säger Peter Kullgren.

Peter Kullgren la ut bilden på sin Facebooksida och historien har sedan fått viral spridning.

Inte tekniskt fel

Politikern hade tittat på SVT2, med fått in undertexter från SVT1 där programmet ”Tänk till med Dewide” visades.

– Det har hänt förut att tittare har hört av sig med samma problem. Det kan både bli roligt och makabert, säger Kristina Silfver, produktionsplanerare på SVT Undertext.

Anledningen till missödet är inte ett tekniskt fel, utan beror på att tittare valt undertexter från fel text-tv-sida. Men Kristina Silfver berättar att snart är det inte längre tekniskt möjligt för den här typen av missöden.

– Då kommer man bara behöva välja in text-tv-sidan 199 sen får man in rätt text oavsett vilken kanal man tittar på, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyfiken på partiledaren

Mer i ämnet