Nya kulturministern Regina Duarte tillsammans med president Jair Bolsonaro Foto: TT/AFP

Såpaskådis är Brasiliens nya kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien har en ny kulturminister. Regina Duarte är mest känd som såpaskådis. Nu tar hon över efter förra ministern, som fick sparken.

Den tidigare kulturministern Roberto Alvim fick gå efter ett framträdande som kritiserades för att ligga väl nära ett tal som Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels höll 1933.

Nu har Brasiliens president Jair Bolsonaro hittat en ersättare. Regina Duarte är mest känd som skådespelare i tv-serier från 70- och 80-talet. Hon har även medverkat i ett 15-tal filmer. Inför valet i landet 2018 stöttade hon öppet Bolsonaros kandidatur. Det skriver The guardian.

Sedan presidenten kom till makten har tre kulturministrar hunnit avverkats. Bolsonaros kulturpolitik fick internationell uppmärksamhet när han stoppade filmer med hbtq-tema från att visas i landet, och hotade med att lägga ned det statliga brasilianska filminstitutet Ancine om inte ideologiska filter för vilka filmer som produceras, införs. I höstas fick filminstitutets chef, Christian de Castro, sparken och skulle ersättas med någon som kunde ”främja kristna värden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.