En stillbild ur saudiarabiska filmen ”Den gröna cykeln”. Foto: Folkets Bio

Saudiarabien lättar på cyklingsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu ska saudiarabiska kvinnor få cykla – åtminstone i parker.

Filmen ”Den gröna cykeln”, som hade svensk premiär i mars, handlar om den 11-åriga flickan Wadjda som försöker tjäna ihop tillräckligt med pengar för att köpa en fin, grön cykel. Med den vill hon tävla mot sin jämnåriga killkompis.

Men det är inte bara pengar som hindrar filmens huvudperson. I hennes hemland anses det inte lämpligt för en flicka att cykla. Saudiarabien följer nämligen en superkonservativ tolkning av islam, som förbjuder att kvinnor kör fordon.

Måste klä på sig och ha sällskap

”Den gröna cykeln” är Haifaa Al Mansours kritiska skildring av hur det är att vara kvinna i Saudiarabien i dag, och i dag kom en nyhet som signalerar att livet kanske kommer att bli lite enklare för alla flickor som stått modell för filmkaraktären Wadjda.

Enligt nyhetssajten Al Jazeera lättar nu Saudiarabien på cyklingsförbudet för kvinnor. Religiösa poliser ska hädanefter tillåta landets kvinnor att cykla och köra motorcykel – fast bara i parker och på andra rekreationsområden.

Nyheten kommer från en lokaltidning, som skriver att kvinnan som cyklar måste bära det heltäckande plagget abaya och ha sällskap av en manlig släkting. Det framgår inte i tidningen vad som ledde fram till beslutet. Kanske har långfilmen ”Den gröna cykeln” påverkat?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.