SD om biblioteksförslaget: Ser ett behov av att förtydliga

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion om att utländska medborgare som inte har rätt att vistas i Sverige ska kunna nekas vissa bibliotekstjänster.

I motionen står även att vissa tjänster ska knytas till medborgarskapet, en formulering SD nu ska se över, då de menar att den kan missförstås.

– Det vi gör nu är att vi tittar på den formuleringen för i det här fallet så ser jag att det är en formulering som är öppen för tolkningar, säger SD:s kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson.

I en motion som lämnades in till riksdagen i september skriver Sverigedemokraterna bland annat att ”utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet ska naturligtvis kunna nekas tillgång till bibliotekets tjänster”, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Samtidigt skriver Sverigedemokraterna i motionen att de vill ”utreda möjligheterna att tydligare knyta vissa av bibliotekens tjänster till medborgarskapet” och att partiet ”anser av princip att tillgängligheten till samhällets välfärdstjänster först och främst ska inrikta sig på och tillfalla svenska medborgare”.

I slutet av förra veckan reagerade kulturminister Amanda Lind (MP) starkt på uttalandet.

– Vi har människor som har bott i Sverige länge som inte har medborgarskap och det verkar väldigt märkligt att neka dem tillträde till vissa bibliotekstjänster, sade hon till Kulturnyheterna.

”Handlar om att uppvärdera medborgarskapet”

Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson, Aron Emilsson, säger i en intervju med Kulturnyheterna att motionen syftar på att utländska medborgare som inte vistas i landet lagligt, som saknar personnummer och folkbokföringsadress inte ska kunna kräva samma tillgång till välfärdstjänster som andra.

– Det handlar ju om tillståndslösa grupper som per definition inte har rätt till några välfärdstjänster, som skola, vård och omsorg och bibliotekstjänster.

Varför använder ni formuleringen om svenskt medborgarskap om ni egentligen syftar på personer som vistas illegalt i Sverige?

– Det handlar om att uppvärdera medborgarskapet i stort. Men jag ser ett behov av att förtydliga den formuleringen för att det ska vara tydligt att lever man här lagligt och bidrar till det allmänna, då ska man också kunna ta del av den svenska litteraturen, säger Aron Emilsson.

”Ökat tryck”

Aron Emilsson säger till Kulturnyheterna att Sverigedemokraterna tidigare har presenterat kulturpolitiska förslag som syftar till att öka tillgängligheten till det svenska språket.

– Det är kanske den viktigaste integrationsåtgärden. Vi har inga som helst ambitioner att minska möjligheten att som till exempel nyanländ kunna ta del av det svenska språket eller svensk litteratur.

Har ni några siffror på hur många personer som visats illegalt i landet som tar del av bibliotekets tjänster?

– Inte på rak arm, men vår biblioteksmotion har uppkommit utifrån signaler från biblioteksvärlden att det på sina håll har varit svårt att motivera varför man kräver personnummer eller folkbokföringsadress för att tillhandahålla vissa tjänster.

– Det hänger samman med ett ökat tryck på biblioteken från grupper som kanske inte primärt varit ute efter att förkovra sig i språk och litteratur utan snarare har sett det som en möjlighet att kräva tjänster som man inte har rätt till, eller bidragit till själv, säger Aron Emilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.