Krokoms kommunchef Ola Skyllbäck och Marie Stensby. Foto: SVT / Krokoms kommun

SD-politiker stängs av från Kulturskolan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ordförande i nordvästra Jämtland, Marie Stensby, stängs av från sitt arbete som musiklärare på Kulturskolan i Krokom

Marie Stensby var fram till i tisdags ordförande för Sverigedemokraterna i nordvästra Jämtland och suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse men också anställd som musiklärare på Kulturskolan i Krokom.

På kommunens hemsida beskriver hon sitt arbete som otroligt stimulerande och att mötet med eleverna är vardagens höjdpunkt.

”Inte förenligt med den människosyn vi har”

I Expressens avslöjande om hur folkvalda politiker anonymt uttrycker sig rasistiskt och kränkande på nätet framkom att Marie Stensby skrivit flitigt på webbsidan Avpixlat. Enligt Expressen har Stensby bland annat skrivit att hon hoppas att hungerstrejkande ensamkommande flyktigbarn svälter sig till döds, vilket fått Krokoms kommunchef Ola Skyllbäck att reagera.

– De här uttalandena är oacceptabla om man jobbar i en kommunal verksamhet och på en Kulturskola. Det är inte förenligt med de värderingar och den människosyn som vi har, säger han till Kulturnyheterna.

Använt sig av jobbmail

Han nämner också att det spelat in i beslutet om avstängning att Stensby använt sig av sin jobbmejl när hon skrivit sina kränkande kommentarer.

Krokoms kommun ska nu föra en dialog med Lärarförbundet och diskutera Marie Stensbys uttalanden med jurister för att komma fram till om det är möjligt för Stensby att jobba kvar som lärare. Hon är avstängd från sitt arbete fram till den åttonde januari nästa år då ett beslut om hennes framtid ska fattas.

Marie Stensby valde igår att lämna alla sina uppdrag i Sverigedemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.