Semestern är högtid för true crime: Kulturnyheterna listar 5 favoriter

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är mordskildringarnas högtid och på senare år har genren true crime vuxit sig allt större. Komikern Johanna Wagrell har podden Vad blir det för mord. Hon säger intresset på sommaren delvis kan bero på att man vågar titta och lyssna på läskigare saker när det är ljust ute.

Sommaren har alltid varit en högtid för deckare, både på tv och i bokform. Men på senare år har true crime-genren, dokumentärt mordberättande vuxit sig större.

– Personligen tror jag att det har att vi är intresserade av det vi är rädda för, men ändå lite säkra från. Vi är rädda för mördare, men vi tror inte att det kommer hända oss, säger Johanna Wagrell som har podden Vad blir det för mord.

Se en längre intervju i klippet.

På sommaren hinner man läsa, lyssna och titta på det man missat tidigare. Kulturnyheterna listar fem true crime-favoriter:

1. The jinx, tv-serie

Regissören Andrew Jarecki började sitt undersökande av Robert Durst 2010 i spelfilmen All good things med Ryan Gosling och Kirsten Dunst, som (med rätta) passerade ganska obemärkt förbi. Men fem år senare kom dokumentären The jinx som räknas till en av true crime-genrens främsta serier.

Robert Durst är arvtagare till ett fastighetsimperium och misstänktes för mordet på sin fru, en granne och en vän men har inte dömts för något av brotten. Jarecki fick 20 timmars intervjutid med den skygge Durst och uppmärksamheten blev inte mindre när Durst greps samtidigt som serien sändes.

2. Mommy dead and dearest, dokumentärfilm

En 19-årig kvinna förhörs av polisen med anledning av att hennes mamma dött. En historia om en minst sagt osund mor-dotterrelation lindas upp under dokumentärens gång. Dokumentären har även legat till grund för tv-serien The act med Patricia Arquette och Joey King.

3. Med kallt blod, bok

Truman Capotes Med kallt blod får nog ses som true crime-genrens absoluta standardverk. Boken kom ut 1966 och beskriver mordet på en familj i ett hus ute på landet i den amerikanska delstaten Kansas. Sammanlagt fyra personer dödades under ett rån av två nyligen frigivna fångar som döms för mordet och hängs.

Boken väckte diskussionen om ”new journalism”, en genre där man blandar romanskrivande och journalistisk. En del faktauppgifter i boken har ifrågasatts.

4. Bear brook, podd

För den som inte har något emot att lyssna på poddar på engelska så är Bear brook att rekommendera. En tunna med en död person hittas i skogen. Kroppen verkar ha legat länge, men man hittar inget spår, varken av mördaren eller den som blivit mördad.

Podden innehåller många vändningar och en person som förekommer i berättelsens fall anses vara ett genombrott för DNA-användning inom modern brottsbekämpning.

5. The central park five, dokumentärfilm

Berättelsen om de fem våldtäktsanklagade tonåringarna som utsattes för ett justitemord har nyligen haft premiär i fiktiv form i miniserien When they see us. Dokumentären från 2012 spelade en viktig roll i att ge männen upprättelse och skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.