Den argentinske serieskaparen Joaquin Salvador Lavado, känd under pseudonymen Quino, bredvid sin seriefigur Mafalda. Arkivbild. Foto: Eduardo Di Baia/AP/TT

Seriefiguren Mafaldas skapare är död

Uppdaterad
Publicerad

Den argentinske serieskaparen Joaquin Salvador Lavado, känd under pseudonymen Quino, har avlidit 88 år gammal.

1964 skapade han serien Mafalda, som nådde stor popularitet och publicerades i tidningar i Latinamerika, Europa och Asien. Seriefiguren Mafalda är en sexårig tjej som hatar kommunism och soppa, men älskar The Beatles. I serien reflekterar Mafalda, inte sällan ironiskt, över världsläget med en önskan om fred på jorden. Serien lades ner 1973.

Flydde från Argentina

Quino föddes i Mendoza i Argentina 1932 och fick sin första serie publicerad som 18-åring. Efter militärkuppen i Argentina 1976 flydde han till Milano i Italien och blev sedan spansk medborgare 1990.

Senare i sitt liv bodde han i Buenos Aires, Milano, Madrid och Paris, innan han valde att återvända till födelseorten Mendoza – där han på onsdagen somnade in.

”Quino är död. Alla goda människor i landet och i världen kommer att sörja honom”, skriver hans förläggare Daniel Divinsky på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.